Ny teknik moderniserar anrika Grevagården

Karlskrona Artikeln publicerades
Producenten Jonas Günzel och utställningschefen Christina Berup visar stolt upp modellen som skvallrar om vad besökarna kommer att möta sommaren 2020. 6 bilder
Foto:Staffan Lindbom
Producenten Jonas Günzel och utställningschefen Christina Berup visar stolt upp modellen som skvallrar om vad besökarna kommer att möta sommaren 2020.

Virtuella historier och en välvårdad trädgård.

Grevagården står inför en omfattande renovering och först till sommaren 2020 slår den åter upp sina dörrar.

En drygt 20 år lång utställning når till helgen sitt slut. Blekinge museum börjar nu sitt arbete att ändra sin profil från länsmuseum till ett internationellt världsarvsmuseum.

– Vårt mål är att bli ett internationellt besöksmål och det ska bli tydligare varför besökarna ska komma hit, säger museichefen Marcus Sandekjer.

I den första fasen ska Karlskronas äldsta stenhus, Grevagården, renoveras.

Till helgen håller Grevagården öppet för sista gången på lång tid. Med undantag för några aktiviteter för barn under hösten håller Grevagården stängt i två år. Kaféet på nedervåningen påverkas inte av renoveringen utan kommer att öppna i april igen. Först till sommaren 2020 slår Grevagården åter upp dörrarna och då möts besökarna av kung Karl XI:s porträtt och en sten tillhörande bonden Vittus Andersson.

– Vi ska se över från golv till tak och skapa en modern utställning med mycket ny teknik, säger Sandekjer.

Utställningschefen Christina Berup och informationsansvariga Susanne Ström är medvetna om utmaningen som väntar med flytten.

– Det är inte som att flyttpacka hemma. Vår personal på Rosenholm har den kunskap som krävs för ett sådant projekt, säger Susanne Ström.

Producenten Jonas Günzel berättar entusiastisk om hur ett helt rum ska förberedas för virtuell verklighet, så kallad VR.

– Där kan besökaren ha en sorts glasögon på sig och uppleva att vara inne i historian. Vi ska sätta upp en storbilds-tv så att även andra kan se vad besökaren upplever.

I den stora salen ska en ny teknik, mapping, användas för att ge besökarna en föränderlig upplevelse.

– Vi bygger upp pelare på vilka vi projicerar bilder och filmer. Meningen är att något hela tiden ska förändras när besökaren vänder sig om, fortsätter Jonas Günzel.

En viktig del är Grevagårdens trädgård som ska lyftas fram mer än tidigare.

– Vi tänker återbesätta en tjänst med en trädgårdsmästare, något som inte finns i dag, säger Marcus Sandekjer

I trädgården står idegranar som är 300 år gamla och mycket är sig likt sedan 1800-talet. Christina Berup visar bilder från tidigt 1900-tal då trädgården var vildvuxen.

– Dit vill vi inte tillbaka och därför ska vi ha en trädgårdsmästare, säger hon.

Projektet beräknas kosta cirka två miljoner kronor.

– Vi håller nere kostnaden genom att vi själva gör arbetet, säger Marcus Sandekjer.

Fakta

Grevagården

Heter Wachtmeisterska palatset men kallas i dagligt tal Grevagården. Byggdes mellan 1703 och 1705 som bostad amiralgeneral Hans Wachtmeister och hans hustru Sophia Lovisa. När länsmuseet flyttade in 1971 återställdes byggnaden till sitt ursprungliga skick.

Källa: Blekinge museum

Visa mer...