Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ny jätteorder efter svaga år

Efter ett par år med mindre beläggning har kabeltillverkaren NKT på Verkö kommit igång ordentligt igen. I dag blev det klart med en jätteorder för produktion till norska gas- och oljefält i Nordsjön.
Karlskrona • Publicerad 5 oktober 2018
Dags att embarkera igen när fabrik och fartyg engageras i jätteorder.
Dags att embarkera igen när fabrik och fartyg engageras i jätteorder.Foto: Marcus Palmgren

– Det är riktigt kul. Det här är värt över en miljard kronor för Verköfabriken, säger Andreas Berthou, ansvarig chef på platsen.

Beställningen av högspänningskabel, som ska läggas ut på sjöbotten görs av norska Equinor, som förut hette Statoil (namnbyte vid årsskiftet). Förberedelser och provtagningar börjar omedelbart. Själva tillverkningen av 40 mil kabel startar på hösten 2019 och installationen någon gång 2020-21. I det skedet får det Karlskronabaserade fartyget NKT Viktoria en stor roll att spela.

Annons

Den här ordern, tillsammans med en annan beställning i somras på 1,5 miljarder kronor på kabel till en vindkraftpark utanför England, har fått hjulen att rulla på allvar igen.

För NKT har två tuffa år bakom sig. Beläggningen på fabriken har inte varit som man hoppats. I våras fick ett 30-tal personer ställa in sig på att lämna företaget, ett 20-tal i Köln.

– Vi fick göra några mindre justeringar, men vi arbetar ju också med bemanningsföretag. De finns i en uppskattning i mindre än tio procent av produktionen, säger Andreas Berthou.

– Det har inte handlat om några förlorade affärer, mer om att marknaden varit mättad. Den här branschen rör sig kring mycket långsiktiga projekt som går i vågor, menar han vidare.

Den nu beställda leveransen sker till gas- och oljefält, betecknade som Norges största, 120 mil utanför norska kusten. Kablarna läggs ut i två längder.

– Traditionellt har gasturbiner till havs använts för elförsörjningen. Nu vill man i stället ta strömmen från land, inte minst från norska vattenkraftverk. På det viset sparas utsläpp på 460 000 ton koldioxid varje år, uppger Andreas Berthou.

Mats BlennowSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons