Stor torgsatsning på festival och sommarrestaurang

KARLSKRONA Artikeln publicerades

Paraply firar 10-årsjubileum och återvänder till rötterna.

40 gånger om.

I sommar väntar festivalkänsla på Fisktorget under 40 kvällar.

Stefan Andersson, Malin Törnquist och Robin Åkerman på Paraply förvandlat Fisktorget till en mat- och musikoas i sommar tillsammans med Joakim Bengtsson, Skeppsgossen.
Foto: Marcus Palmgren
Stefan Andersson, Malin Törnquist och Robin Åkerman på Paraply förvandlat Fisktorget till en mat- och musikoas i sommar tillsammans med Joakim Bengtsson, Skeppsgossen.

Allt började ett stenkast från Fisktorget.

– Vi hade vårt första arrangemang, ”Soulfest”, på Blekinge museums bakgård. Nu vill vi skapa festivalkänsla hela sommaren och locka folket till Fisktorget, säger Robin Åkerman, Paraply.

Satsningen görs tillsammans med Skeppsgossen som ställer av sin röda glassbuss denna sommar. I stället öppnar en popup-restaurang med såväl glass, sallader och italienska pizzor.

– Vi har investerat i en vedeldad pizzaugn som ryms i en container på Fisktorget. Vi har precis kommit hem efter en utbildning i Neapel och kan lova pizzor utöver det vanliga i sommar. Vi får dessutom ett gästspel från en italiensk pizza master, en så kallad pizzaoilo hela sommaren, säger Joakim Bengtsson.

Den publika satsningen är den största i Fisktorgets historia sedan Saluhallens fornstora dagar.

– Vi börjar den 18 juni och sedan väntar stor final den 31 augusti och 1 september, säger Robin Åkerman.

Fri entré gäller för 30 av 40 musikkvällar och ett fullspäckat program utlovas.

– Livemusikpremiär blir det den 21 juni då Viktoria Tolstoy och Linus Norda med band följer upp succén från ”Ring så spelar vi”-jubileet. Sedan satsar vi lokalt med bland annat Adam Grahn, Joacim Müllo, Jens Sporron, Lovisa Birgersson och Oskar Appelqvist, säger Robin Åkerman.

Skeppsgossens och Paraplys gemensamma PopUp kommer att vara öppen från den 18 juni till den 1 september.