Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Nu öppnar länets äldsta kyrka igen

Renoveringen drog ut på tiden.
Men på söndag öppnar Nättraby kyrka portarna igen.
Och det är på många sätt ett helt nytt kyrkorum som möter besökarna.
Nättraby • Publicerad 28 mars 2018
Kyrkbänkarna har plockats ut och målats om, men det är inte det enda som är nytt i Nättraby kyrka, berättar Patric Ogenblad, kyrkogårds- och fastighetsansvarig i Nättraby och Hasslö församling.
Kyrkbänkarna har plockats ut och målats om, men det är inte det enda som är nytt i Nättraby kyrka, berättar Patric Ogenblad, kyrkogårds- och fastighetsansvarig i Nättraby och Hasslö församling.Foto: Staffan Lindbom

Det gick inte att värja sig mot fuktlukten som borrar sig in i näsborrarna. Men det var då, för ganska exakt ett år sedan. Nu har Nättraby kyrka renoverats för 12 miljoner kronor, två miljoner över budget, och någon julotta blev det aldrig. Men väl påskmässa på påskdagen.

– Det har tagit något längre tid än planerat, men det dök upp saker som är svåra att förutse. Det är ingen 1970-talsvilla som vi har renoverat, säger Patric Ogenblad, kyrkogårds- och fastighetsansvarig i Nättraby och Hasslö församling.

Annons

Sannerligen inte.

Kyrkan anlades redan på 1100-talet och var en katolsk kyrka framtill 1600-talet. Under det nordiska sjuårskriget på 1500-talet blev kyrkan troligtvis nedbränd, vilket flera förkolnade rester på murarna vittnar om.

Målet med renoveringen har varit att lyfta fram 1600-talets färger i en medeltida ram. Och få in mer ljus. Bland annat monterades den gamla absiden i altarrummet ner och där bakom gömde sig ett fönster, där solens strålar inte hittat fram till kyrkobesökare sedan medeltid.

– Det var magiskt att se det lilla fönstret i sitt rätta miljö för första gången, säger Patric Ogenblad.

Fukt och kyla har varit två problem i kyrkan tidigare. Nu har ett nytt vattenburet bergvärmesystem installerats. Kyrkan är också miljöoptimerad när det gäller energiförbrukning, vilket sparar slantar och miljö i framtiden.

– Vi är verkligen extremt nöjda. Förr var här mörkt och murrigt. Känslan är mer välkomnande, säger Patric Ogenblad.

Sedan pekar han upp i taket. Arkitekten Christer Wall ligger bakom den nya ljusrampen som lyser upp hela mittgången, den som kallas den heliga vägen och anses vara en symbol för livet och en gestaltning av vandringen från mörker till ljus.

– Men vi har ny belysning i hela kyrkan och all el har bytts ut. Tekniken, som tidigare var föråldrat, är mer i samklang med nu- och förhoppningsvis framtiden.

bild 1/11
180328 CAPTION
180328 CAPTION
180328 CAPTION
180328 CAPTION
180328 CAPTION
180328 CAPTION
180328 CAPTION
180328 CAPTION
180328 CAPTION
180328 CAPTION
180328 CAPTION

Bänkraderna i kyrkan är bortplockade. Där finns nu ett förråd- och teknikrum, sakristian och ett rum för barnen.

Annons

– Barnrummet är vi extra stolta över. Det är som en liten kyrka i kyrkan, med altare och allt. Där ska barnen lära känna traditionerna inom kyrkan.

På påskdagens eftermiddag öppnar kyrkan för allmänheten och då väntar mässa med såväl kontraktsprost Pamela Garpefors och Maria Svensson, kyrkoherde i Nättraby och Hasslö församling. Det blir även sång och musik av Kyrkokören samt Sing it & Sångfåglarna.

Nättraby kyrka brukar kallas länets äldsta, men så gott som alla kyrkor i Blekinge är ombyggda och det är inte alltid lätt att veta exakt vilket år vissa kyrkor uppfördes.

Hjortsberga kyrka, som anlades på 1200-talet, nämns ofta som en av länets äldsta och Heliga Kors Kyrka i Ronneby har, precis som Nättraby Kyrka, anor från 1100-talet.

Även den ursprungliga kyrkan i Bräkne-Hoby anlades på 1100-talet. Det var en absidkyrka uppförd i gråsten och ursprungligen en systerkyrka med Heliga Kors när det gällde arkitekturen.

Christian HylseSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons