Nu flyttar fartygsjätten

Karlskrona Artikeln publicerades

Kustbevakningens stora fartyg, Kbv 003, kom i vägen för sjöutsikten när länsstyrelsen byggde nytt och placerade sig i hamnen.
Nu ska fartyget flyttas – av flera skäl.
– Vi har frågat om placeringen, men absolut inte krävt att det ska bort, menar landshövdingen Berit Andnor Bylund.

Det väldiga Kbv 003 ”Amfitrite” ligger numera som en vägg framför nyinflyttade länsstyrelsen, med sina splitter nya lokaler i handelshamnen.
Och det har tagits upp i samtal mellan landshövdingen Berit Andnor Bylund, kustbevakningen, och för all del kommunen.

– Inte för att vi har klagat på att den stör. Men det är klart, fartyget ligger där mitt framför länsstyrelsen och tar upp ett stort utrymme. På fråga varför den är placerad just där, svarade man att det beror på att olika anordningar som kommunen har för el- och annan försörjning till fartyget, säger Berit Andnor Bylund och fortsätter:
– Vid invigningen av våra lokaler var kommunledningen här och vi passade på att ställa frågan om fartyget skulle ligga där eller om det fanns något annat ställe. Men någon uppvaktning om att det ska bort, har vi inte gjort.

Lotta Brandström, informationschef på Kustbevakningen, sa i tisdags att hon känner till att det varit diskussioner om att flytta fartyget.
– Vad jag förstår finns det flera aspekter, inte minst att fartyget bör ligga på en tryggare och mer insynsskyddad plats. Bland annat för att hindra att någon lättvindigt tar sig ombord eller att något annat händer med fartyget.
– Vi ser över en civilmilitär samordning kring kajer och andra av statens anläggningar. Det har inte funnits tidigare. Och visst, fartyget ligger ju alldeles framför länsstyrelsen. Det är kanske inte så kul för dem, sa stabschefen Ulf Nilsson.

    Anette Stedt, stationschef på Kustbevakningen i Karlskrona, bekräftade igår att Kbv 003 ska flytta.
    – Marinen har börjat muddra för en plats i örlogshamnen. Det sker av säkerhetsskäl och att det finns möjligheter att utnyttja resurser inne på basen. Någon annan diskussion känner jag inte till. Vi har bestämt att 003 får ligga där på prov några månader. Om det känns bra för oss och det passar örlogsbasen kan det bli hennes nya kajplats. Vi behåller möjligheten till den gamla platsen i handelshamnen så länge.