Nu börjar framtiden på Varvet

Karlskrona Artikeln publicerades

Det finns få liknande anläggningar i Europa.

Karlskronavarvets nya ytbehandlingshall invigdes på torsdagsförmiddagen.

Saab Kockums-chefen Gunnar Wieslander invigde den nya ytbehandlingshallen tillsammans med de anställda på torsdagsförmiddagen.
Foto: Staffan Lindbom
Saab Kockums-chefen Gunnar Wieslander invigde den nya ytbehandlingshallen tillsammans med de anställda på torsdagsförmiddagen.

Anläggningen, som har en takhöjd på 27 meter, kan hantera en hel ubåtssektion i ett moment, vilket gör att produktionerna går betydligt snabbare än tidigare.

Enligt Saab Kockums-chefen Gunnar Wieslander är den nya anläggningen en milstolpe i Karlskronavarvets historia.

– Det här är byggt för långsiktiga beställningar, för framtiden, och ingenting vi hade gjort enbart för en enskild beställning. Vi bygger framtidens båtvarv i Karlskrona för att kunna leverera.

Miljömässigt är anläggningen stort steg framåt. Trots att produktionstakten kan höjas rejält så minimeras utsläppen samtidigt som värmen återvinns och spillvatten hanteras i ett eget reningsverk.

– Arbetsmiljön är också mycket bättre än tidigare. Förr gjordes liknande arbeten på olika platser här på Varvet. Nu samlar vi allt under samma tak, säger Helena Lönegård, ny platschef på Saab Kockums i Karlskrona.

Just nu är stora delar av Karlskronavarvet en byggarbetsplats. Här byggs också en helt ny rörverkstad och arbetet med det nya kontoret har precis påbörjats.

– Målet är att bli världens mest moderna ubåtsvarv, säger Helena Lönegård.