Nu blir det äntligen åka av i Rödebybacken

Karlskrona Artikeln publicerades
Under hela veckan har Karlskrona Alpina Klubb arbetat hårt för att preparera Rödebybacken. På lördag öppnar anläggningen för allmänheten. Bilden är från en tidigare säsong.
Foto: Marcus Palmgren
Under hela veckan har Karlskrona Alpina Klubb arbetat hårt för att preparera Rödebybacken. På lördag öppnar anläggningen för allmänheten. Bilden är från en tidigare säsong.

Karlskrona Alpina Klubb är i slutfasen att preparera Rödebybacken. Under lördag förmiddag välkomnas allmänheten till en efterlängtad snötäckt skidanläggning. Nu håller vi bara tummarna för att snötäcket på skidbacken består till efter sportlovet.

Karlskrona Alpina Klubb arbetar just nu intensivt med att preparera Rödebybacken inför helgen.

– Målet är att vi ska kunna öppna backen klockan 10:00 under lördag förmiddag, säger klubbens ordförande Marcus Carlsson.

Under veckan har åtta snökanoner, fem fasta och tre flyttbara, arbetat för högtryck för att fylla backen med ett rikligt snötäcke. Marcus Carlsson uppskattar att de sprutat ut någonstans mellan 3 000 till 3 500 kubikmeter konstsnö över backen.

Klubben har dessutom investerat i ett särskilt vattenreningssystem som renar vattendimman innan den omvandlas till konstsnö. Allt för att få en bättre kvalitet på konstsnön och samtidigt skona snökanonerna.

– Under det arbetet med att spruta ut konstsnön har vi tvingats hålla backen stängd för allmänheten, säger han. Men vi brukar få mycket respons, samtal och frågor från skidsugna entusiaster så fort snön faller, så även i år.

Möjligheten att öppna upp anläggningen har varit efterlängtad. De tre senaste vintrarna har den varit stängd då vintrarna inte varit gynnsamma nog.

– Och år 2016 blev det bara 3 öppna dagar, minns Marcus Carlsson. I år hoppas vi klara att hålla öppet över sportlovsveckan, vecka 8. Men det hänger helt på vädergudarna.

Hos SMHI ger meteorolog Marcus Sjöstedt en försiktig förhoppning om att önskan ska slå in.

– Det är alltid svårt att förutse vädret mer än tio dygn framåt, säger han. Men ser vi det storskaligt så är det kalla luftströmmar över södra Sverige.

Kommande vecka utlovas sydliga och sydvästliga vindar med temperaturer runt 0-gradigt för Blekinge.

– Det kan bli mer snö, men det finns också risk för regn, tillägger Marcus Sjöstedt på SMHI.

Om snön får ligga kvar tills efter sportlovsveckans avslut återstår alltså att se.

– Temperaturerna ligger runt nollgradigt, så förutsättningarna ser ut att finnas, avslutar Marcus Sjöstedt.