Nu är den kritiserade Karl XI-statyn återinvigd

Karlskrona Artikeln publicerades
Hundratals personer ville uppleva nyinvigningen av Karl XI-statyn på nära håll. 4 bilder
Foto:Charlotta Bäckström
Hundratals personer ville uppleva nyinvigningen av Karl XI-statyn på nära håll.

I publiken blandades motståndskämpar med folk som ropade hurra.

Karl XI har varit en av de mest omdiskuterade männen under den senaste tiden. I dag nyinvigdes hans nya tron.

Som på beställning letade sig solen fram bakom molnen och bländade Karl XI där han stod och blickade ut över folkvimlet. Under lördagsförmiddagen hölls den kanske mest omdiskuterade nyinvigningen som Karlskronaborna skådat. Från den lilla inramade gräsplätten på behörigt avstånd står nu kungen på en upphöjd stentrappa, fri att åskådas på riktigt nära håll.

– Jag är så fruktansvärt nöjd och stolt. Vi har jobbat sedan 2010 med planen över torget och staty-invigningen blir startskottet för vad som komma skall, säger Johan Stenér som är Projektchef.

Det Johan pratar om som komma skall är bland annat en inramning av hela torget som lättare avgränsar gående och bilister från varandra. Träd ska planteras och fler bänkar ska plockas fram. Men främst blir torget mer tillgänglighetsanpassat för rullatorer, rullstolar och barnvagnar.

– Det är så buckligt i dag och ganska svårframkomligt, det vill vi ändra på, säger Karlskrona kommuns stadsarkitekt Hans Juhlin.

Men de nya torgplanerna har inte bara mött positiva reaktioner. Många har ansett att platsen "förfulats" när gräsplätten och planteringen nu har tagits bort. Under nyinvigningen passade kommunstyrelsens ordförande Patrik Hansson på att nämna kritiken.

– Vi har i motvind visat mod och fortsatt kämpa och fullfölja det vi tror på. Mitt i allt är vi i alla fall överens om att vi alla älskar Karlskrona och vill Karlskrona väl, det för oss samman.

I och med ombyggnationen, har Kungen även fått tillbaka sitt svärd som försvann under Karlskronas 333-års jubileum för fyra år sen. Stadsarkitekten Hans Juhlin hoppas det nya torget sätter Karlskrona på kartan.

– Vi hoppas bli nominerade till årets stadskärna 2018. Jag tycker vi har alla förutsättningar.

Han avslutar med att slå fast vad den nya stenlagda trappan kring statyn är till för.

– Detta är en helgjuten hängarplats där Karlskronaborna kan mötas.