Nu ändras reglerna för Marindagen – igen

Karlskrona Artikeln publicerades
Marindagen 2016.
Foto: Patric Söderström,Patric Sšderstršm
Marindagen 2016.

I onsdags meddelade Försvarsmakten att de som saknar svenskt pass eller nationellt id-kort inte skulle släppas in på Marindagen. Nu ändrar de reglerna igen.

”Aktuella väntetider för att få ett pass eller ett nationellt id är på vissa ställen långa. Eftersom dagen är viktig för oss har vi beslutat om att komplettera kravet på pass eller nationellt id med ett enklare och snabbare sätt att kunna styrka sitt svenska medborgarskap.” skriver de i ett pressmeddelande under fredagen.

Det som gäller nu är att besökare som kan komplettera sin id-handling med ett aktuellt personbevis för pass som visar på svenskt medborgarskap kommer att bli insläppta på området.

Personbevis för pass kan man enkelt skaffa antingen direkt via Skatteverket eller via e-tjänst på Skatteverkets hemsida vilket endast tar några minuter.

Marinbasens säkerhetschef Anders Engqvist kommenterar i pressmeddelandet det nya beslutet:

– Då beslutet av olika anledningar tvingades tas så pass nära i anknytning till marindagen har vi beslutet att underlätta för besökarna utan att för den delen ändra på kravet avseende svenskt medborgarskap.

De id-handlingar som är giltiga tillsammans med ett personbevis är följande:

– Svenskt körkort

– Svenskt SIS-märkt id-kort

– Skatteverkets id-kort för folkbokförda i Sverige

– Svenskt tjänste- eller id-kort utfärdat av statlig myndighet

Barn upp till 18 år medföljer i målsmans sällskap.

För barn från 13 år och uppåt, utan målsmans sällskap gäller giltigt id (se lista ovan) tillsammans med aktuellt personbevis som visar på svenskt medborgarskap.