70 varslas på NKT – ”inne i en svacka”

KARLSKRONA Artikeln publicerades
Foto: Marcus Palmgren

Inom ett par veckor inleds förhandlingarna om de 70 medarbetare som på torsdagen varslades om uppsägning på NKT i Karlskrona. Förhandlingarna ska vara klara före sommaren, säger divisionschef Andreas Berthou. Hans bild är att varselbeskedet inte kom helt oväntat för personalen.

NKT fick tre stora order i höstas, den senaste i slutet på november. Det sammanlagda värdet på dem är flera miljarder men de ger effekt först i början på nästa år, säger Andreas Berthou till BLT. Han betecknar torsdagens varsel som en anpassning av personalstyrkan på tjänstemannasidan till ”rätt bemanning” 2020. I ett pressmeddelande skriver han att NKT står inför ett utmanande 2019 globalt och att företaget därför vidtar de åtgärder som krävs för att vara konkurrenskraftiga på lång sikt. Han konstaterar att det överlagt är tufft i hela branschen och att även NKT:s konkurrenter haft ett par tuffa år.

– Vi jobbar ju med väldigt stora projekt och de kommer och går. Vi har haft en jättebra orderingång under hösten men nu är vi inne i en svacka, säger Andreas Berthou.

Gårdagens varsel är en del av ett globalt besparingsprogram och rör primärt tjänstemän på fabriken i Karlskrona. Av 800 anställda är drygt hälften tjänstemän.

– Vi har redan gjort anpassningar i produktionen, förklarar Andreas Berthou som trots allt värjer sig mot att beteckna torsdagens varsel som jättedramatiskt.

– Det är trots allt mindre än tio procent av våra anställda som påverkas.

Hans bedömning är att varslet inte kom som någon direkt chock för personalen och tycker att företaget mötts av viss förståelse för åtgärderna från fackligt håll.

I maj förra året lade NKT ett varsel som rörde 30 jänstemän på Verkö. I samband med det berättade den dåvarande platschefen Lars Carlsson att företaget gick ut med ett förmånligt erbjudande till alla tjänstemän. Något sådant är inte uppe på bordet nu, men Andreas Berthou påpekar att förhandlingarna med de fackliga organisationerna inte startat ännu. Han räknar med att de inleds om ett par veckor och att det blir en snabb process. Förhoppningen är att de är klara under våren, eller i alla fall före sommaren.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.