NKT måste åtgärda 18 brister i strålsäkerheten

Karlskrona Artikeln publicerades

Kabeltillverkaren NKT i Karlskrona får kritik enligt strålskyddslagen. Strålskyddsmyndigheten har hittat brister på 18 punkter.

Röntgenutrustning används på NKT Cables, bland annat för att kolla tjocklek och kabelskarvar. Kabeltillverkaren krävs nu på en rad åtgärder för att klara alla krav enligt strålskyddslagen.

Strålskyddsmyndigheten hittade flera brister, vid en inspektion av hur NKT arbetar med joniserad strålning.

Det saknades bland annat en kategoriindelning av vilka stråldoser olika arbetstagare utsätts för i sitt arbete.

Strålskyddsmyndigheten har efterlyst en dokumenterad genomgång av vilka stråldoser berörd personal kan få under ett år.

Alla berörda operatörer ska dock vara utrustade med individuella dosmätare och genomgå regelbundna läkarundersökningar.

Men det saknades enligt inspektionsrapporten information om larmgränser.

När strålningen genomförs ska området vara tydligt avspärrat. Men avspärrningsområdena ska inte ha förändrats utifrån nya regler för avgränsningar och avspärrningar.

Där vill Strålskyddsmyndigheten se uppdaterade rutiner för vilka områden som ska spärras av, och för mätningen av doser.

NKT har efter inspektionen åtgärdat en del av påpekade brister. Men enligt Strålskyddsmyndigheten är inte åtgärderna tillräckliga för att alla krav ska bedömas vara uppfyllda. Nya krav ställs nu på att det görs.

Foto: Janerik Henriksson/TT
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.