Nedplockad skorsten måste byggas upp igen

Karlskrona Artikeln publicerades
Varmbadhuset i Karlskrona har haft problem med sättningar. En ny skorsten skulle uppföras senast 2019, men uppbyggnaden får nu ytterligare fem år på sig.
Foto: Patric Söderström
Varmbadhuset i Karlskrona har haft problem med sättningar. En ny skorsten skulle uppföras senast 2019, men uppbyggnaden får nu ytterligare fem år på sig.

En ny skorsten måste muras till Varmbadhuset i Karlskrona. Men Karlskrona kommun får uppskov fem år till av ekonomiska skäl.

Varmbadhuset i Karlskrona klarar sig i dag utan skorsten. Uppvärmningen sker på annat sätt.

Men skorstenen hör till byggnadsminnets arkitektur.

2014 ville Karlskrona kommun ta ner skorstenen, som var i dåligt skick, efter år av eldning. Det fanns risk för ras. Länsstyrelsen gav sitt tillstånd, men på ett villkor, att skorstenen kommer tillbaka på Varmbadhuset som blev byggnadsminne 1992.

Sistadatum för skorstenen har varit att den ska vara återuppbyggd senast 2019, men Karlskrona kommun har nu fått förlängd tid av ekonomiska skäl.

Senast 2024 ska Varmbadhuset på nytt ha en skorsten på baksidan av huset. Därefter ges inga ytterligare uppskov enligt länsstyrelsens beslut om utökad tid för Karlskrona kommun.

Varmbadhuset i Karlskrona uppfördes 1903-1904, och ritades av samme arkitekt, Wilhelm Klemming, som Centralbadet i Stockholm.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.