M-motion: ”Närodlat före ekologiskt”

Ramdala Artikeln publicerades
Morgan Kullberg (M), lantbrukarna Ulf och Annelie Ivarsson samt Camilla Brunberg (M) vill alla se mer närodlad mat i de kommunala verksamheterna.
Foto: Melina Ekh
Morgan Kullberg (M), lantbrukarna Ulf och Annelie Ivarsson samt Camilla Brunberg (M) vill alla se mer närodlad mat i de kommunala verksamheterna.

Fokusera på svensk mat.

Det är budskapet i Moderaternas nya motion gällande kommunens inköp av livsmedel.

Karlskrona kommun är en av de största aktörerna i kommunen när det gäller livsmedelsinköp. Nu vill Moderaterna att det görs en översyn över vilken mat som serveras i de kommunala verksamheterna.

– Det absolut viktigaste är att vi ställer krav att det som upphandlas är producerat enligt svensk lag vad gäller djurskydd och miljökrav, säger Morgan Kullberg (M).

Vidare vill partiet att kommunen prioriterar svenskt och närproducerat framför importerat och ekologiskt.

– För om vi ska köpa si och så många procent ekologiskt, och inte hittar det i Sverige så finns det ingen fördel för oss att det köps in brasilianskt ekologiskt kött. Det hjälper ju inte våra lantbrukare här om vi köper in från utlandet, säger Morgan Kullberg.

På så vis gynnar man det lokala näringslivet menar Moderaterna.

Ska man inte prioritera ekologiska livsmedel?

– Det är absolut bättre att köpa svenskt än att importera, även om det svenska är konventionellt producerat. Vi vet att svensk mat, hur den är producerad är väldigt klimatsmart och miljövänlig, säger Morgan Kullberg.

Ulf Ivarsson och Annelie Ivarsson driver traditionellt lantbruk på Hejetorps gård i Ramdala. De tycker att det finns en dubbelmoral i dag:

– Man ställer sådana höga krav på oss i Sverige medan det offentliga importerar livsmedel. Och man vet ju inte vad man importerar egentligen. Hur det är uppfött, och vilka regler som gäller, säger Ulf Ivarsson.

Inspirationen till motionen kommer från Göteborg, där man nyligen har justerat målet gällande ekologisk mat och i stället prioriterat det närproducerade.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.