Moderat EU-kandidat vill ha europeisk brottsbekämpning

Blekinge Artikeln publicerades
Tomas Tobé, Moderat kandidat i EU-valet i maj besökte Karlskrona och pratade om lag och ordning.
Foto: Simone Hansen
Tomas Tobé, Moderat kandidat i EU-valet i maj besökte Karlskrona och pratade om lag och ordning.

Moderaternas toppkandidat till Europaparlamentet, Tomas Tobé, har tre huvudfrågor med sig till valet den 26 maj.

Stoppa den fria rörligheten för kriminella ligor, en stram europeisk invandringspolitik och mer kärnkraft.

När Tomas Tobé besöker Karlskrona möter han en solig och lugn stad. Till och med havet har lagt sig till ro efter nattens blåst.

Han säger att det är vackert i Karlskrona och börjar sedan direkt att prata lag och ordning. Det är en hjärtefråga för Moderaterna, men även viktig för hela Europa, menar han.

– Vi vet att polisen i Blekinge har problem med att stoppa de utländska ligorna som begår brott i länet. Det behövs ett utökat europeisk samarbete genom Europol. Enskilda länder klarar inte att bekämpa den kriminaliteten på egen hand, säger han.

Tomas Tobé har tagit reda på att det begicks 162 inbrott i Blekinge förra året. Och han refererar till polisuppgifter när han säger att ”majoriteten av dessa inbrott begås av utländska ligor”.

– Det är viktigt att EU skärper sina gränser mot stöldligorna, mot människosmugglarna, mot okontrollerad invandring och mot terror, säger han.

Tomas Tobé säger sig vara vän av fri rörlighet inom EU. Men för att den ska fungera måste EU ha bättre kontroll över vilka som rör sig fritt.

– Jag är bekymrad över att den grundläggande tryggheten inte är på plats längre. Och vi i Sverige har en del att att lära av andra länder när det handlar om brottsbekämpning och integration.

Han menar att bristen på trygghetskänsla gör att folk tappar tilltron på den fria rörligheten. Och det skadar hela grundtanken med EU på sikt.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.