Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Mitt i febril skrivarglädje

Spioner, 60-tal och lite kärlek. Sunnadalsskolan teaterprojekt lever vidare och eleverna - och tillika manusförfattarna - arbetar febrilt med texterna.
Karlskrona • Publicerad 19 september 2019
Dimitri Latorre och Anna Johansson, i mitten, leder arbetet bland eleverna från Sunnadalsskolan.
Dimitri Latorre och Anna Johansson, i mitten, leder arbetet bland eleverna från Sunnadalsskolan.Foto: Mats Blennow

– Det här är verkligen kul att jobba med, men ibland fastnar vi i skrivandet när idéerna tar slut. Då går vi runt bland varandra, hjälps åt och snart har man fått den där knuffen framåt för att komma vidare, säger Anmar Janwani, 14 år.

Hon finns i ett av grupprummen på Marinmuseum i veckan för att knåpa ihop de tolv scenerna till teaterföreställningen som i många år engagerat i stort sett hela skolan med både lärare och elever. I år har en ny projektledning tagit vid för att föra traditionen vidare.

Elizabeth Adeniji, 12, Anmar Janwani, 14 och läraren Emelie Trossö, gör ett kort uppehåll i manusskrivandet.
Elizabeth Adeniji, 12, Anmar Janwani, 14 och läraren Emelie Trossö, gör ett kort uppehåll i manusskrivandet.
Annons

– Teatern var inte alls på väg att lägga ner, även om det fanns de som trodde det. Vi som varit med hade nog en liten plan i bakfickan. Vi tyckte att vi var byxade att föra arbetet vidare, att vi skulle fixa det. Och vi har gott stöd av den tidigare ledningen, sa Anna Johansson som i år fått uppdraget som teaterföreställningens producent.

Hon är danspedagog i grunden, har arbetat med flera fria teatergrupper och har funnits med i arbetet med tidigare föreställningar på skolan sedan 2011. Likadant är det med Dimitri Latorre som fungerar som regissör.

– Vi har tolv elever som valts ut som manusförfattare och ska jobba i en vecka i samarbete med Marinmuseum. Det är jätteroligt att se hur himla entusiastiska de är. Och vi känner faktiskt heller ingen press över att behöva ”vara klara i morgon”. Jag blev själv överraskad när det stod klart att vi redan nu är framme vid scen tio av tolv, berättar Anna Johansson. Eleverna går på högstadiet och är mellan 12 - 16 år.

Arbetet som sedan kommer att gå vidare med skådespelare, repetitioner, scenbygge och annat ska mynna ut i föreställningar under en vecka i maj. Precis som det har varit i stort sett ända sedan år 2 000. Pjäsen, ja den har vi berättat om lite grann. ”Topphemligt” heter den.

Mats BlennowSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons