Mindre pengar till tiggares härbärge inför årets vinter

KARLSKRONA Artikeln publicerades
Foto:Richard Hultin

Politikerna hade att välja mellan två vägar.

Antingen en lite mindre peng än förra året, eller ingen alls till härbärget för EU-migranter.

Frågan var uppe i socialnämnden under måndagen. Den handlade om att ge pengar till kyrkorna för att hålla ett härbärge öppet för utländska EU-medborgare som vistades i Karlskrona, i första hand tiggare.

Tre kyrkor hade gått samman och ville ha 210 000 kronor för att kunna hålla ett härbärge med en heltidsanställd person, öppet sju dagar i veckan.

Förra vintern hade 98 600 kronor beviljats, jämte att socialnämnden stod för lokalen. Socialnämnden ser i år samtidigt ut att gå minus med ett par miljoner kronor.

  I det läget bestämde man sig för att ge 85 000 kronor till kyrkorna. Oppositionen tyckte inte att det var läge att ge något alls. Två ledamöter valde att avstå från att rösta.

  – Det högre beloppet har vi helt enkelt inte. Och vi har egentligen inte heller någon skyldighet att ta ett beslut om pengar alls. Det är i de flesta fallen Bulgarien och Rumänien som har ansvaret, sa Ingrid Hermansson (C) ordförande i Socialnämnden.

  – Men vi hade 85 000 kronor avsatta som föreningsbidrag. De tyckte vi att vi kunde ge till kyrkorna i en liten human insats. De kan väl göra att några kan få komma in i värmen och tvätta sig någon gång, i alla fall.

  – Det är helt andra lagkrav för hemlösa som är svenska medborgare. Där har vi andra skyldigheter. Men jag tycker att det är fel att spela ut våra egna hemlösa mot tiggarna, som görs på vissa håll, tillade Ingrid Hermansson.

  Nu återstår att lösa frågan om lokalen för härbärget.

  – Jag förväntar mig att kommunen löser det, sa pingstpastorn Ulf Sundkvist, till BLT tidigare i veckan.