Mindre pengar till härbärge

Karlskrona Artikeln publicerades
Foto:Marcus Palmgren

Kyrkorna får bara hälften av pengarna de ansökt om för att öppna ett härbärge för EU-migranter.

– Det drabbar de mest utsatta, säger pingstpastor Ulf Sundkvist.

Som BLT tidigare rapporterat vill kyrkorna i Karlskrona öppna ett härbärge för EU-migranter likt det som fanns i Lyckeby förra vintern. Då fick de 98 600 kronor i föreningsbidrag från socialnämnden som även stod för lokalen.

Nu har kyrkorna ansökt om ett bidrag på totalt 210 000 kronor för att kunna anställa en person på heltid under de tre månader de vill ha öppet. Men socialnämnden har inte så mycket pengar på kontot och föreslås istället ge ett bidrag på 85 000 kronor.

– Jag tycker det är dåligt av kommunen. Deras budskap blir att de här människorna inte är så viktiga, säger Ulf Sundkvist.

  Men pengarna finns inte.

  – Nämnden har ett prognostiserat minus för helåret. Det gör det omöjligt för oss att föreslå mer pengar än vad som finns kvar av de pengar som socialnämnden avsatt för föreningsbidrag 2016, säger Jesper Björnsson från socialförvaltningen.

  Konsekvensen kan bli att härbärget inte kan ha öppet så mycket som de vill. De kan heller inte anställa någon på heltid.

  – Vi vill ha öppet sju dagar i veckan om det blir riktigt kallt, men jag vet inte om vi klarar det.

  Vad gäller lokaler så hänvisar förvaltningen till kommunens fastighetsavdelning, men i det fallet är Ulf Sundkvist inte orolig.

  – Jag förväntar mig att kommunen löser det.

  Socialnämnden fattar beslut i frågan på måndag.