Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Migrationsverket planerar att lägga ner i Karlskrona

Migrationsverket planerar att stänga sitt kontor i Karlskrona. 22 anställda riskerar uppsägning och hundratals asylsökande kan tvingas flytta.
Karlskrona • Publicerad 19 december 2018
Nu planeras Migrationsverkets kontor i Karlskrona att läggas ned.
Nu planeras Migrationsverkets kontor i Karlskrona att läggas ned.Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Migrationsverket kan tvingas att stänga igen i Karlskrona. Det bekräftade myndigheten till BLT under onsdagsmorgonen.

– Under 2015 tog Sverige emot 163 000 nyanlända, nästa år väntas den siffran bara bli 27 000. I och med att vårt arbete minskar har man sett över omsättningen i verksamheten över hela Sverige, säger Jennie Sörman, sektionschef för Migrationsverket i region syd.

Annons

I januari presenteras det slutliga beslutet om Migrationsverket i Karlskrona läggs ned eller ej. Då får de 22 anställda på kontoret i Karlskrona reda på om de får behålla sina jobb, blir uppsagda eller erbjuds anställning i närliggande län.

– Det finns såklart en risk om uppsägningar. Men min önskan och ambition är att alla ska få möjligheten att fortsätta sitt jobb, fast i så fall på en annan ort i regionen. Till exempel Växjö eller Kristianstad, säger Jennie Sörman.

2015, då flest nyanlända kom till Blekinge, fanns 50 anställda på kontoret i Karlskrona.

– Successivt som färre nyanlända har kommit hit har också anställda fått söka sig till nya arbeten. Detta är ingenting som kommer som en stor chock, utan någonting som det har funnits en diskussion kring länge.

Det är inte bara de anställda som drabbas av en nedläggning. Idag hjälper Migrationsverket i Karlskrona alla Blekinges nyanlända och nära 900 personer blir berörda. Runt om i Blekinge finns nämligen lägenheter, med sammanlagt 800 platser för nyanlända. Idag är 85 procent av de lägenheterna bebodda.

– Vi kommer att behöva göra en kontroll av varje enskild individ och se hur långt denna person kommit i sin ansökningsprocess. Om denne är precis i uppstarten kanske personen får flytta till en annan kommun. Om man har kommit långt i processen finns förhoppningen att kunna ha kvar boendet och istället ta bort lägenheter i andra län som inte används, säger Jennie Sörman.

Karlskrona har inte hand om själva asylprövningsverksamheten, utan denna görs i Malmö, Göteborg och Stockholm. Kontoret i Karlskrona kan ses som ett servicekontor dit de asylsökande och asylboende kan vända sig för att få hjälp med till exempel bidrag, sjukersättning och så vidare.

– Om nedläggningen sker blir närmsta servicekontor i Växjö eller Kristianstad, vilket innebär en längre resväg. Men de resorna kommer inte de asylsökande att behöva bekosta själva.

Jennie Sörman poängterar att en avveckling av verksamheten inte görs i en handvändning.

–Jag vågar nog säga att verksamheten kommer att finnas kvar hela 2019. Det kan ta närmare ett år att avveckla och många hos oss har upp till ett års uppsägningstid.

Annons

Hon menar att det är tungt och jobbigt att så många drabbas, men att man aldrig kan veta hur en sådan här typ av myndighets framtid ser ut.

– Begränsningslagen gäller bara till år 2019, sedan måste regeringen fatta ett nytt beslut om hur många nyanlända vi ska ta emot i Sverige. Det politiska läget kommer att påverka vår verksamhet väldigt mycket. Vi är vana vid att omvärlden påverkar vårt arbete och att vi måste vara flexibla. Vår omsättning i verksamheten går upp och ner, men det är klart roligare att växa än att minska, som vi gör nu.

Johanna BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons