Mattrender att hålla koll på

BLEKINGE Artikeln publicerades
Foto:Marcus Ericsson/TT

Har du koll på de senaste mattrenderna?

• Miljö och hälsa som övergripande strategi:

Konsumenter blir allt mer miljö- och kvalitetsmedvetna och det är något som företag, butiker och restauranger behöver förhålla sig till. I Blekinge finns en del initiativ på temat, som hotell som säljer överbliven lunchmat till halva priset.

• Konsumenternas informationsbehov:

Vi blir allt mer uppmärksamma och ifrågasättande kring vad vi äter och hur maten påverkar miljön. Nyttigt handlar inte bara längre om att maten ska vara bra för kroppen - i dag innefattar hälsobegreppet fler samhälleliga aspekter och därför måste företag vara beredda på att leverera både svar och förklaringar.

• Teknikskifte:

Nya tekniska lösningar gör att företag snart kommer att veta vad konsumenterna vill ha innan de själva vet det. Ett exempel är beacon-teknologin som gör det möjligt för butiker att skicka skräddarsydda erbjudanden direkt till kunders mobiltelefoner.

• Trendig ”supermat”:

Bland livsmedel som avokado, grönkål och linfrö har även sjögräs letat sig in på listan över så kallad supermat, mat som anses särskilt nyttig. Som kustlän har Blekinge gott om sjögräs och det kan vara något att ta till sig tror länsstyrelsen.

• Fermenterad mat:

Fermenterad mat som surkål eller den koreanska inlagda kålen kimchi är på frammarsch och en stark trend inom hälsa. Här finns möjligheter att ta fram lokal mat i Blekinge som kan förädlas genom fermentering. Kanske nästa storsäljare finns runt hörnet?

• Insektsfarmar:

Insektsodlingar är vänliga mot naturen och många insekter är näringsrika. I västvärlden är de små krypen ännu inte särskilt populära, men med tanke på köttproduktionens påverkan på miljön tror en del att insekter kommer att bli en del av vår kost i framtiden. I dag är det dock inte godkänt av den europeiska livsmedelsmyndigheten att sälja insekter som mat.

• Odla grönsaker utan jord:

Under senare tid har forskningen tagit fram sätt att odla grönsaker utan jord, så kallad hydroponisk odling. Den nya globala trenden ”windowfarming” (fönsterodling) gör det möjligt att odla till exempel tomater i gamla plastflaskor.