Marinens sjömansutbildning seglar söderut

Karlskrona Artikeln publicerades
Officerskadetten Johan Svensson och fartygschefen Thomas Falk under första stoppet utanför Göteborg. – Förmodligen lämnar vi Sverige under torsdagen, säger Thomas Falk.
Foto:Kaptenen
Officerskadetten Johan Svensson och fartygschefen Thomas Falk under första stoppet utanför Göteborg. – Förmodligen lämnar vi Sverige under torsdagen, säger Thomas Falk.

Försvarsmaktens segelfartyg HMS Falken har nyligen lämnat Karlskrona - nu väntar ett års seglats ned till Afrika.

För kadetterna är fartyget viktigt för framtida sjömanskap.

– Hallå? Vi är mitt i en losskastning, men det ska nog gå bra, säger den skrattande fartygschefen Thomas Falk när BLT ringer till segelfartyget.

Det är vid Öckerö utanför Göteborg som Försvarsmaktens HMS Falken legat över natten efter seglatsen från Karlskrona dygnet innan. Med på fartyget finns de 25 elever som går officersprogrammet i Stockholm, tillsammans med gymnasieelever som också utbildar sig i sjömanskap.

– Vi är ett Örlogsfartyg, men den stora skillnaden är att vi utbildar och bedriver skola, fast på sjön, säger Thomas Falk.

  Han poängterar att det är ett fartyg som inte handlar om att lära ut segling, inte heller ett som har stridsvapen. För Försvarsmakten är HMS Falken tillsammans med systerfartyget HMS Gladan perfekta fartyg för att lära sig grunderna i hur man navigerar, vägleder, talar och lever på ett skepp under en längre tid.

  – Rent ekonomiskt är det billigare att utbilda elever på ett segelfartyg än på modernare fartyg, och just de här är byggda för att man ska jobba många ihop och lösa problem som dyker upp, säger han.

  Efter en stunds samtal kommer Karlskroniten Johan Svensson till telefonen. Han utbildar sig på officersprogrammet och för honom är det första gången på ett så pass stort fartyg. Första natten har varit bra, men det har blivit lite sömn eftersom han stått vakt ett par timmar.

  – Vi har precis fått den första utbildningen och snart ska vi lägga ankar och få information om våra olika roller ombord, säger Johan Svensson.

  Vad har du fått för roll?

  – Jag kommer vara förtoppsgast och anordna med segel i förmasten. Jag har inte sett hur det ser ut uppifrån till sjöss än, men det är högt, säger han.

  Seglatsen för denna grupp kommer ta en månad och Johan Svensson ser fram emot att se Norges kustområde inom ett par dagar. Den ordinarie besättningen på tolv personer kommer senare att fortsätta ned till både Spanien och Afrika för att släppa på mer erfarna kadetter.

  – Det är lite ovanligt att gå ända ned till Afrika, men vi har en funktion där vi visar upp Sverige utomlands, säger Thomas Falk.

  Att det är farligare kölvatten är något man tagit i beaktande.

  – Vi tangerar lite vid gränsen, men vi har tittat noga på vart vi ska åka, säger han.

  Fakta

  HMS Falken och Gladan:

  HMS Falken är ett gammalt fartyg (Skonert) från 1947 och som alternerar med HMS Gladan för att agera skolfartyg på olika hav världen över. Nästa år har Sjöstridsskolans fartyg Falken och Gladan använts i 70 år. Försvarsmakten har fem moderna skolfartyg, men de används för kadetter med mer erfarenhet. Falken (33,4 meter) och Gladan (34,4 meter) kan ta upp emot 45 man och det finns nästan alltid en besättning på tolv man. När fartygen är ute stannar man till och släpper på- och av fler kadetter med olika utbildningsnivå.

  HMS Falkens expedition som satte ut 2:a augusti kommer att pågå fram till 4:e juni 2017 då fartyget återvänder till Karlskrona. Resans stopp kommer vara Scapa Flow, Aberdeen, London, Brest, ett större antal städer längs Spaniens kust, Gambia, Senegal. Under januari 2017 kommer Gladan att möta upp Falken i Spanien, vars besättning får långledigt.

  Visa mer...