Marinens nya fartyg har fått ett namn – och sjösatts

Karlskrona Artikeln publicerades
Så här ska det nya signalspaningsfartyget HMS Artemis se ut. Illustration: FRA
Så här ska det nya signalspaningsfartyget HMS Artemis se ut. Illustration: FRA

Beslutet är fattat och godkänt av kungen.

Marinens nya signalspaningsfartyg, som kommer att ha hemmahamn i Karlskrona, ska heta HMS Artemis.

Och i dag vid lunchtid skedde sjösättningen.

Beskedet lämnades av Försvarsmakten i ett pressmeddelande vid lunchtid. HMS Artemis, som enligt den grekiska mytologin var jaktens och skogens gudinna, håller på att byggas på Nautavarvet i polska Gdynia. Fartyget ska därefter utrustas på Saab Kockums i Karlskrona innan leverans till Försvarsmakten 2020.

Namnet på fartyget har enligt den marina tradition tagits fram av en namngivningskommitté. Förslaget har därefter skickats till kungen som gett det ”sitt nådiga gillande”. Därefter kan marinchefen fatta det slutliga beslutet, vilket nu har gjorts.

– Försvarsmakten och marinen får tillsammans med Försvarets radioanstalt ett kvalificerat och modernt signalspaningsfartyg som ger en ökad förmåga. Jag kan nu glädjande meddela att beslut är fattat om att det nya signalspaningsfartyget ska bära namnet HMS Artemis, säger marinchef Jens Nykvist i ett pressmeddelande.

Sjösättningen skedde i dag vid lunchtid i Gdynia. Själva dopceremonien kommer att ske nästa år i Karlskrona.

Fakta

Artemis var jaktens gudinna

Enligt den grekiska mytologin var Artemis jaktens och skogens gudinna. Hon var en skicklig jägare.

Hon ska även ha varit modern till allt levande, människor och djur. Därför avbildades hon ofta som en höggravid kvinna. Men hon var också hämndlysten och blodtörstig.

I en del av myterna om Artemis påstås att hon ska ha dödat Orion, vilket det nuvarande signalspaningsfartyget är döpt efter. Orion ska ha försökt våldta Artemis vilket ledde till att hon lät skorpioner sticka ihjäl honom och hans hund. Därför betraktas hon även som kyskhetens gudinna.

www.mytologi.nu och Wikipedia

Visa mer...

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.