Magi bakom tunga celldörrar

Karlskrona Artikeln publicerades
Philip Jungegren och Jakob Schubert har byggt en bitter, trött - och ganska elak spåmaskin.
Foto:Melina Ekh
Philip Jungegren och Jakob Schubert har byggt en bitter, trött - och ganska elak spåmaskin.

Kronohäktets trånga celler rymmer enorma mängder fantasi.

Eller magi - som eleverna från Hyper Island kallar det.

I torsdagskväll påminde häktet på Stumholmen mer om Fort Boyard i "Fångarna på fortet" än om ett gammalt militärfängelse. Eleverna i klassen Digital media creative på Hyper Island, hade gjort ett bra jobb med att förvandla de trånga cellerna till utställningslokaler.

"Hybrid Relations" är resultatet av fem veckors arbete med kreativ teknologi, där eleverna inspirerats av bland annat 3D-printing, artificiell intelligens och virtual reality.

– Utställningen beskrivs nog bäst som ett möte mellan konst och teknik, säger eleven Josefin Schönqvist.

Tillsammans med några klasskamrater har hon inrett en av fängelsecellerna som en... cell. Med hjälp av diverse tekniska lösningar får besökarna testa på hur det skulle kunna kännas att bli inlåst på riktigt.

Och om inte det gör dig nedstämd så har Philip Jungegren och Jakob Schubert byggt en maskin som slår ner dig i skorna.

– Det är en spåmaskin som är trött och bitter, förklarar Philip.

Maskinen ser det som sin uppgift att spotta ur sig deprimerande budskap om framtiden till den som vill bli spådd. Eller vad sägs om "Roliga saker kommer aldrig till den som väntar" eller "Det är ingen idé att försöka".

– Om du köper ett rör Mariekex och tejpar fast en spådom på baksidan av varje kex, så har du en extremt usel lyckokakemaskin, säger Philip.

"Hybrid Relations" eller "en magisk afton i Häktet", som eleverna även kallade utställningen, var över när den sista besökaren stängde dörren bakom sig.

– Men det blir nog fler event från oss framöver, säger Josefin Schönqvist.