M vill stoppa kriminella gäng med soldater

BLEKINGE Artikeln publicerades
20 moderata riksdagsledamöter vill lösa våldet i förorterna med hjälp av militär.
Foto:Jonas Ekströmer/TT
20 moderata riksdagsledamöter vill lösa våldet i förorterna med hjälp av militär.

– Vi har problem med skjutningar och våld som polisen inte klarar på egen hand, säger Annicka Engblom (M).

Hon har skrivit under en riksdagsmotion om utökat samarbete mellan polis och militär.

Riksdagsledamoten Annicka Engblom (M) från Karlskrona har sin yrkesbakgrund inom försvaret. Nu är hon en av 20 moderata riksdagsledamöter som vill sätta in militären i förortsområden där de menar polisen inte klarar av att upprätthålla säkerheten.

– Vi läser dagligen om skjutningar och våld. Nu vill vi få prövat om det är möjligt att förstärka säkerheten i dessa områden med militär. Och att detta sker under polisens ledning, säger hon.

I motionen beskriver riksdagsledamöterna vikten av att använda alla samhällets resurser för att bekämpa de kriminella gängen. En sådan resurs är militärpolisen och FN-utbildade soldater.

– Dessa soldater är tränade för att upprätta ordning och säkerhet, säger Annicka Engblom.

Hon menar att situationen är akut och att kriminella gäng styr i flera förorter. Men riksdagsledamöternas motion sågas av bland annat Jimmy Baker, gruppledare för Moderaterna i Botkyrka. Så här säger han i ett uttalande till tidningen Botkyrka Direkt:

– Motionen är inte seriös. Man får en känsla av att det är rena vilda västern här och att folk springer omkring och skjuter varandra. Men den bild av områdena som målas upp är både överdriven och felaktig, säger han.

Jimmy Baker medger att det finns problem, men att det är polis och vaktbolag som ska lösa dessa, inte militären.

I Sverige finns en restriktiv syn på militär i polisär verksamhet sedan Ådalen 1931 där fem demonstranter sköts ihjäl av militär. Och flera inom moderattoppen har reagerat negativt på förslaget att militärer ska patrullera svenska gator.

Men Annicka Engblom har en annan syn på detta.

– Det går enligt svensk lag att ta hjälp av militär vid särskilda insatser. Och vi måste göra en insats under tiden vi väntar på att polisen får den nödvändiga förstärkningen, säger hon och hänvisar till att hon har fått positiv respons från en del försvarshåll.