Lyxbedragaren tillbaka i Karlskrona

Karlskrona Artikeln publicerades
Foto: Jörgen Ragnarson

Lyxbedragaren är tillbaka hemma i Karlskrona efter månaderna i Marocko.

Han häktades under måndagsmorgonen på sannolika skäl misstänkt för 96 grova bedrägerier.

I över ett halvår har den så kallade lyxbedragaren suttit häktad i Marocko efter att ha varit internationellt efterlyst. I torsdags landade han på svensk mark. Därmed verkställdes också häktningen av honom i hans utevaro.

Den nu 29-årige mannen misstänks för sammanlagt 96 grova bedrägerier i Blekinge, och från okänd ort under en period 2014-2017.

Brottsutredningen gäller också flera olaga hot, och ett fall av grovt penningtvättsbrott och narkotikabrott i Stockholm i september 2017.

Häktningsförhandlingarna vid Blekinge tingsrätt startade klockan nio. Lyxbedragaren var på plats, välfriserad om än iförd gröna häkteskläder. Han hälsade på sin advokat och såg de få åskådarplatserna snabbt fyllas av media och poliser.

Advokat Thomas Martinson kom till Blekinge tingsrätt för att försvara lyxbedragaren mot nya brottsmisstankar.
Foto: Jörgen Ragnarson
Advokat Thomas Martinson kom till Blekinge tingsrätt för att försvara lyxbedragaren mot nya brottsmisstankar.

29-åringen nekade genom sin advokat Thomas Martinson i grunden till brott och ansåg det inte finnas skäl för häktning. Därefter stängdes dörrarna för allmänheten, medan förhandlingarna fortsatte om brottsgrunder och häktningsskäl.

Förhandlingarna fördes bakom stängda dörrar på tingsrätten i Karlskrona.
Foto: Jörgen Ragnarson
Förhandlingarna fördes bakom stängda dörrar på tingsrätten i Karlskrona.

Efter knappt 20 minuter öppnades dörren till förhandlingssalen och åklagare och advokat lämnade. Rätten tog därefter drygt en halvtimme på sig för överläggning i häktesfrågan.

Vid klockan 10 kom beskedet att 29-åringen ska vara fortsatt häktad, på sannolika skäl misstänkt för brott. Häktningen gäller fram till 20 augusti.

Lyxbedragaren dömdes i juli 2017 till tre års fängelse för att ha lurat till sig 2,2 miljoner under tiden 2012-2014, med hjälp av personuppgifter han fått som företagare.

Den domen har överklagats av såväl 29-åringen som åklagaren och skulle ha tagits upp i hovrätten i Malmö i januari. Då befann sig 29-åringen i Marocko.

Åklagaren i det ärendet, Marie Lindström, har begärt att hovrätten ska låta häkta 29-åringen nu när han återvänt till Sverige, i väntan på att domen tas upp för ny prövning.

Häktningsförhandlingar hölls under måndagseftermiddagen med 29-åringen på videolänk.

Hovrätten över Skåne och Blekinge beslutade om häktning. Därmed ges målet förtur och förhandlingar ska hållas inom några veckor i hovrätten.