Luciatraditionen lever vidare

Karlskrona Artikeln publicerades
Förra året var det Agnes Lindqvist och hennes tärnor som höll liv i traditionen.
Foto:Patric Söderström
Förra året var det Agnes Lindqvist och hennes tärnor som höll liv i traditionen.

Under torsdagseftermiddagen blev det klart att Karlskronaborna även i år kommer få njuta av ett skönsjungande luciatåg. Sju tjejer räddar högtiden som varit en tradition i Karlskrona sedan 1939.

Det såg mörkt ut ett tag, skulle den mångåriga traditionen dö ut? Men under torsdagen blev det alltså klart, Karlskrona får sitt luciatåg i år igen, berättar Rolf Wihlborg på Lions som arrangerar Karlskronas Lucia.

– Vi har haft turen att vi nu har sju duktiga flickor som är sångtränade och sjunger jättefint. Det är en sten som fallit från mina axlar, säger han.

En av de sju som blev uttagna som kandidater är Amanda Lydén från Fridlevstad som varit Rödebys Lucia och alltid sjungit på skolavslutningar. Hon anmälde sig så sent som under torsdagen.

– Jag förstod senare att de behövde kandidater och de blev jätteglada att jag kom. Jag ville verkligen det här, det är jättespännande och en resa för livet, säger hon.

Rolf Wihlborg tror att det finns flera anledningar till att intresset för att gå i luciatåg har svalnat.

– Kanske de tycker det är lite passé och gammalmodigt. Många är nog upptagna av annat eller så får de inte ledigt från skolan. Men vi vill inte släppa den här traditionen, så vi har börjat diskutera olika goda idéer för att lyckas hålla liv i det i fortsättningen. Det är ju väldigt omtyckt, inte minst på alla äldreboendena och på sjukhuset.

Den 26 november presenteras kandidaterna vid en konsert i Konserthuset med Marinens Musikkår och i slutet tillkännages vem som blir Karlskrona Lucia 2017. Den 10 december kröns lucian i Amiralitetskyrkan.