Lekfull port rakt in i världsarvet Karlskrona

KARLSKRONA Artikeln publicerades
Utställningschefen Christina Berup, museichefen Marcus Sandekjer och tekniske producenten Jonas Günzel, står på en stadskarta över Karlskrona. Den rödkulliga kon visar hur små djuren var förr i världen. I utställningen på Blekinge museum är den på väg till Vämö för att beta. 4 bilder
Foto:Andreas Blomlöf
Utställningschefen Christina Berup, museichefen Marcus Sandekjer och tekniske producenten Jonas Günzel, står på en stadskarta över Karlskrona. Den rödkulliga kon visar hur små djuren var förr i världen. I utställningen på Blekinge museum är den på väg till Vämö för att beta.

Det borde inte ha gått att bygga en stad på en stenig ö i havet.

– Men att lösa det omöjliga är en tradition i Karlskrona, säger Marcus Sandekjer, chef för Blekinge museum.

Karlskrona stad var på flera sätt ett omöjligt projekt. Bonden Vittus Anderssons ö i skärgården hade ont om dricksvatten. Där fanns inga människor, men gott om sten och berg. Ingen landförbindelse.

Men det var här som Sveriges nya flottbas skulle ligga. Det bestämde sig kung Karl XI för. Ur försvarssynpunkt var Trossö med öar och holmar högintressant. Dåtidens tekniska expertis och vetenskapliga begåvningar kallades in för att fixa det praktiska.

– Det gjordes enorma insatser. Kunniga personer använde sig av senaste teknikutvecklingen för att lösa problem. Karlskrona blev Sveriges tredje största stad. Den andra var Riga, säger Marcus Sandekjer.

Utställningen På upptäcksfärd i världsarvsstaden Karlskrona, skildrar historien från stormaktsidé till världsarv. Den är tänkt att fungera som en startpunkt inför egna utforskningar av Örlogsstaden Karlskrona.

– Vi berättar om de unika miljöer som finns i Karlskrona och varför det har blivit ett världsarv. Det gör vi genom både lek och fakta, säger utställningschefen Christina Berup.

Besökarna möts först av en världsarvsport, en bro in till staden och en liten ko på väg ut till bete på Vämö. Kon, som är i storlek med en modern kalv, visar hur små djuren var förr.

Gamla och nya vyer visas i bildspel. Kartor berättar om hur den steniga ön fick en stadsplan och sedan byggdes upp.

Det går också att få se och höra hur kungen diskutera med arkitekten Erik Dahlberg och greve Wachtmeister om projektet. En liten Björkholmsstuga öppnar för lek tillsammans med en handelsbod och snabbköp.

– Tanken är att barnfamiljer ska kunna börja här och sedan gå ut och upptäcka världsarvet där det ligger, säger Christina Berup.

Längre fram kan utställningen komma att flytta över till Grevagården. Men först visas den på museet till i vår. Utställningen invigs under lördagen. Samtidigt anordnas Barnens hemliga lördag och en stadsvandring för barn och vuxna med museipedagog Ola Palmgren.