Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledarna som sätter barnen i fokus

De vet att medaljen kan ha en trist baksida.
Men i Karlskrona går sex fotbollsklubbar in i ett unikt samarbete.
Som ska ge alla barn samma chans att spela på sina egna villkor.
Karlskrona • Publicerad 20 januari 2012
Foto: Anna Blomdahl
Här är ledarna som vill berika barn- och ungdomsfotbollen i Karlskrona och på sikt få fram ännu bättre spelare. (På bilden saknas några ledarrepresentanter som inte kunde vara med på mötet) Johan Björklund och Tony Pettersson från Nättraby Goif, Johan Olofsson och Dinny Erdin från Kaif, Fredrik Bjarkå, Lyckeby Goif, Daniel Oscarsson, Rödeby AIF, Kim Pedersen, Lyckeby Goif och Johan Larsson Jämjö Goif.
Här är ledarna som vill berika barn- och ungdomsfotbollen i Karlskrona och på sikt få fram ännu bättre spelare. (På bilden saknas några ledarrepresentanter som inte kunde vara med på mötet) Johan Björklund och Tony Pettersson från Nättraby Goif, Johan Olofsson och Dinny Erdin från Kaif, Fredrik Bjarkå, Lyckeby Goif, Daniel Oscarsson, Rödeby AIF, Kim Pedersen, Lyckeby Goif och Johan Larsson Jämjö Goif.Foto: Anna Blomdahl
Foto: Anna Blomdahl
Foto: Anna Blomdahl
Foto: Anna Blomdahl
Foto: Anna Blomdahl
Foto: Anna Blomdahl
Foto: Anna Blomdahl

Att de här fotbollsledarna har kul när de träffas råder ingen tvekan om. Flera av dem har ju själva spelat fotboll och kommunen är inte större än att de känner till varandra sedan tidigare.

Och nu har de något annat gemensamt:

Annons

En kompisklubb för de yngsta spelarna i respektive föreningar. Den sträcker sig från Jämjö i öst till Hasslö i väst. Och däremellan ryms Nättraby, Lyckeby, Rödeby och Karlskronas KAIF.

Tanken är att komplettera och berika varandra i stället för att konkurrera om barnen.

– Det finns många lag som måste lägga ner för att de saknar spelare. Och det slår ju mot små byar, som ofta har en stark förankring i idrottslivet. Tänk då så smidigt det skulle vara om man kunde låna spelare av varandra, säger Marcus Liljegren, från Jämjö Goif.

Han är pappa till projektet, som faktiskt är det första i sitt slag. Och han delar visionen med sina ledarekollegor att samarbetet ska få växa fram. Från de yngsta spelarna och upp mot de åldrar där en del barn känner att de inte platsar i laget och bestämmer sig för att sluta – ofta alldeles för tidigt.

– Här finns alla möjligheter att spela på olika nivåer så att ungdomarna kan välja lag efter hur mycket de är beredda att satsa, säger Marcus, som tror att bytet till en annan förening inte blir så dramatiskt om man känner spelarna i det nya laget.

Men än är det långt till tonåringarna. Samarbetet har precis börjat med föreningarnas 150 yngsta killar, mellan fem och sju år gamla.

Det föddes i somras då Jämjö Goif bjöd in några andra föreningar till liten cup och upptäckte hur kul det var att träffas under lekfulla former.

– Det var superkul. Alla hade sina fikakorgar med sig. Det blev en mycket trevlig gemenskap mellan barn, ledare och föräldrar.

Så blev det höst, småkillarnas första matchhöst.

Och visst är det roligt med egna matchställ och allt det där, men det kändes som om deras barn var lite för unga.

Annons

– För oss blev det lite mycket. Det är nog bra om barnen får längta lite också, säger Fredrik Bjarkå, Lyckeby Goif.

Nu har ledarna i de sex föreningarna träffats några gånger och planen har tagit form. Fem cuper utomhus och en inomhus ska det bli under säsongen.

Reglerna är enkla och är samma för alla lag:

Alla barn ska få spela lika mycket och på olika positioner. Mål räknas inte och när bollen gått i mål får alla spelare chansen att backa hem innan målvakten spelar ut bollen igen.

– Annars blir det inte så mycket spel, säger Johan Björklund från Nättraby Goif, som också kan berätta att ledarna kommit överens om att kommentera enbart det som är bra och att alla barn ska få höra sina namn i positiva ordalag.

När spelet är över ska alla spelare ut på plan och motta publikens jubel. Alla barn får givetvis medalj.

Domare är äldre barn, som fått uppdraget att förklara varför de blåser och vad som kan hända om man spelar fult.

En annan tanke med samarbetet är att man kan hjälpas åt att hålla koll på föräldrar som beter sig illa. För visst finns det sådana tendenser även bland de yngsta barnen. Här tror ledarna att det blir lättare att hjälpas åt att säga till om man känner varandra sedan innan.

Men de är också överens om att föräldrahets sällan handlar om elakhet.

– Snarare om okunniga föräldrar som är fullständigt övertygade om att de gör sina barn en tjänst, säger Daniel Oscarsson från Rödeby AIF.

Kerstin Porshed
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons