Larmet: Paraffinliknande klumpar i strandlinjen

Torhamn ,
Foto: Johan Nilsson / TT

Karlskrona kommun har uppmärksammats på att det har flutit i land paraffinliknande klumpar i strandlinjen vid Torhamn, skriver man i ett pressmeddelande.

Prover på materialet har skickas till ett laboratorium för analys, och i kommunen samverkar nu med Kustbevakningen och Räddningstjänsten för att fastställa hur stor del av kustlinjen som kan vara påverkad.

En liknande händelse ska ha skett i december 2014. ”Analyser visade då att det var paraffin som sköljts ut vid rengöring av fartygstankar, varför det kan antas vara samma typ av förorening nu”.

Kommunen avråder från att hantera klumparna tills dess att analyser på klumparna är utförda. ”Hundägare uppmanas till att ha uppsikt över sina hundar vid promenader längs med kusten.”

Även i Ronneby har klumpar av liknande slag hittats. Kommunen i samverkan med Kustbevakningen och Räddningstjänsten arbetar nu med att fastställa hur stor del av kustlinjen som kan vara påverkad.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.