Dramatisk räddningsinsats efter att ko fastnat i gyttja

Bakareboda Artikeln publicerades
Räddningstjänstens räddningsarbete pågår.
Foto: Samuel Abrahamsson
Räddningstjänstens räddningsarbete pågår.

Under tisdagen fastnade en ko i ett gyttjehål utan att kunna komma upp själv.

Efter en två timmar lång räddniningsinsats så kunde kossan komma upp oskadd.

Det var strax innan klockan 11.30 på tisdagen som SOS fick larm om att ett djur hade hamnat i nöd utanför Holmsjö. Det visade sig vara en ko som hade gått ner sig i ett gyttjehål och inte kunde ta sig upp på egen hand.

En räddningsinsats påbörjades av två olika styrkor från räddningstjänsten tillsammans med lantbrukaren som är ägaren till kossan.

Det var när han skulle räkna korna som han insåg att en saknades. Efter ha letat en stund så hittade han kossan i hålet fullt av lera. När räddningstjänsten kom fram till platsen var det nästan bara huvudet som stack upp på djuret som alltså hade fastnat ordentligt.

– Det svåra är att man inte vet hur illa djuret sitter fast, det var ju ordentligt med gyttja så man ser ju inte hur illa det är, säger brandmannen Anders Medelberg.

Räddningsarbetet blev dessutom inte lättare av att gyttjehålet låg långt in i skogen dit de stora räddningsfordonen inte kunde ta sig till. De fick i stället köra den sista biten med en fyrhjuling samtidigt som lantbrukaren kunde ta sig dit med traktor.

Efter nästan två timmars arbete kunde de till slut dra upp djuret som såg ut att må förhållandevis bra och kort därefter fick träffa de andra kossorna.

– Det är skönt att vi har så duktiga killar som löste det här på ett smidigt sätt, säger Anders Medelberg.