”Jag är så glad över att föraren inte brann inne”

Jämjö Artikeln publicerades
Carl-Göran Svensson framför skördetröskans skelett.
Foto: Staffan Lindbom
Carl-Göran Svensson framför skördetröskans skelett.

Skördetröskan tog eld - och branden spred sig till ett skogsområde. Snabba insatser av lantbrukarkollegor och räddningstjänsten begränsade omfattningen.

– Jag är tacksam för all hjälp, säger den drabbade lantbrukaren, M-politikern Carl-Göran Svensson till BLT

Strax innan klockan 13 fick SOS larm om en brinnande arbetsmaskin i ett terrängområde i Furudal, Jämjö. En skördetröska hade börjat brinna, och branden hade sedan spridit sig till skogen.

Jämjö deltidskår och heltidskåren i Karlskrona deltog i släckningsarbetet av branden som uppskattades till 2 000 kvadratmeter. Brandflyget var uppe för att se så att att branden inte spridit sig ytterligare i terrängen än vad som redan var känt.

– Vi satsade på att få kontroll över skogsbranden och lät skördetröskan brinna ner eftersom den stod på säker mark. Efter en ungefär en halvtimma hade vi branden under kontroll, och nu är den släckt sedan flera timmar tillbaka, säger Kent Hoff, insatsledare på räddningstjänsten i öst, vid 19-tiden till BLT.

Han vill framhålla insatsen från de frivilliga i området.

– Privatpersoner hade redan satt igång en initial insats när vi kom dit, säger han.

– Jag är så tacksam för all hjälp - och så glad över att föraren i skördetröskan inte brann inne, säger den drabbade lantbrukaren och moderatpolitikern Carl-Göran Svensson till BLT.

Han fick kännedom om branden genom ett samtal från sin anställda som körde skördetröskan.

– Han ringde mig vid kvart i ett. Jag ringde ju räddningstjänsten direkt, och han försökte samtidigt släcka elden med brandsläckare. Men det tog sig ju inte. Tanken exploderade, och det var som fyra kanonskott när däcken smällde.

Personen som körde maskinen ska inte ha fått några fysiska skador.

– Den chocken vi fick, både han och jag, är en sak, men vad vi vet så uppstod det inga skador. Jag bad räddningsledaren att ringa efter sjukvårdspersonal med tanke på att han hade andats in den svarta röken. Han blev undersökt av ambulanspersonal på plats.

Branden spred sig snabbt till skogen intill fältet. Ture Svensson som äger marken fattade då ett rådigt beslut som kom att betyda mycket för begränsningen av branden.

– Det finns en kraftledningsväg i skogen där de hade tagit bort alla buskar, så där körde han in med traktor och en vagn med vattentunnor. Hade inte han fattat beslutet om att köra in i skogen med det lasset så hade det kunnat bli en riktig katastrof. Det brann ju 30 meter upp i trädtopparna.

Tack vare en telefonkedja som bönderna i området har så kunde Carl-Göran Svensson snabbt kalla på hjälp.

– Då kom det 5-6 lantbrukare till med sina gödseltunnor fyllda med 10-15 kubik vatten.

Det är påtagligt att Carl-Göran Svensson är rörd av den starka vilja att hjälpa till som människorna runt omkring honom har visat under dagen.

– Nu blir jag lite känslig, men det stödet som man har fått av kollegor, kompisar, och andra människor som ringt och stöttat är helt otroligt. Jag är oerhört tacksam för alla som lämnar precis allt de har framför sig för att komma och sluta upp när det händer något sånt här.

Under torsdagskvällen är Carl-Göran Svensson fortfarande tagen av händelsen, men lättad över att ingen person kom till skada.

– Det finns ett antal villor i skogen, så man var ju orolig för att det fanns människor som kunde bli brandskadade. Under hela tiden var det man tänkte på att vi skulle se till att det bara blev materiella skador. Visst är det tråkigt att en skördetröska brinner, men det viktigaste är att ingen blev skadad, och att den mentaliteten finns hos människor att man ställer upp och hjälper varandra.

Hur branden i skördetröskan har uppstått är fortfarande okänt.

– Jag ska träffa försäkringsbolaget imorgon så får vi se om de vill göra någon utredning. Jag har mina teorier men vill gärna prata med dem först, så vi får se imorgon.

Moderatpolitikern och lantbrukaren Carl-Göran Svensson tillsammans med Ture Svensson, markägare.
Foto: Staffan Lindbom
Moderatpolitikern och lantbrukaren Carl-Göran Svensson tillsammans med Ture Svensson, markägare.