Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Läkarens varning efter nya fall av badsårsfeber

Det varma vädret har gjort att nya fall av badsårsfeber dykt upp i landet.
Nu går smittskyddsläkaren i Blekinge, Rickard Eitrem, ut och ber framför allt äldre människor att vara uppmärksamma på symptomen.
BLEKINGE • Publicerad 28 juni 2018
Smittskyddsläkaren varnar nu för att nya fall av badsårsfeber har konstaterats.
Smittskyddsläkaren varnar nu för att nya fall av badsårsfeber har konstaterats.Foto: Staffan Lindbom

Rickard Eitrem är numera pensionär men vikarierar som smittskyddsläkare tillfälligt.

Det var han som slog larm om sjukdomen efter att en rad personer insjuknat 2006. Han gav den då namnet badsårsfeber. Namnet beskriver sjukdomen på ett enkelt sätt: Man badar med sår på kroppen och drabbas av feber. Sjukdomen kan vara livsfarlig. 2006 avled en person efter sex veckors vård på Blekingesjukhuset.

Annons

Det är framför allt äldre människor med kroniska sår och nedsatt immunförsvar som drabbas. Vid en konferens med smittskyddsläkare från hela Sverige nämnde man nyligen att två nya fall konstaterats – ett i Stockholm och ett i Skåne. Eitrem vill därför göra folk uppmärksamma på symptomen.

– Den kommer när vi har sådant klimat som vi har nu – extremt varmt, säger han.

– Det är nästan alltid äldre människor som drabbas. Om man har bensår så ska man helst inte bada, vare sig i havet eller i insjöar för bakterien finns där också. Man ska täcka såren med plast om man har möjlighet.

Symptomen kommer två till fyra dagar efter att man badat.

– Då får man en rosfeberliknande infektion i såret och feber som kan stiga till 40 grader. Får man så hög feber så har bakterien sannolikt gått in i blodet och då är man livsfarligt sjuk.

Hur noga ska man vara om man har mindre sår på kroppen?

– Då är det inte så farligt, men man ska vara noga om man har kroniska sår och samtidigt en sjukdom som sätter ner immunförsvaret – exempelvis om man får cancerbehandling eller dialysbehandling, säger Eitrem.

– När vi slog larm om detta så fick man samtal från människor som var oroliga för att deras treåring hade rivit hål på myggbett och sedan badat. Då är det ingen risk.

Han uppmanar äldre personer som drabbas av symptomen att berätta för sin läkare att man har badat.

– Om man har en sådan här infektion så är det väldigt viktigt att man förklarar för sin läkare att man har badat och fått infektion i såret. Då ska man nämligen ha en annan sorts antibiotika än vanligt penicillin. Badar man i pooler så är det ingen fara för där finns inte bakterien.

Det är några år sedan det senaste fallet konstaterades i Blekinge, men det kan vara svårt att föra statistik då samma bakterie ibland bara ger en öroninflammation.

Tobias FabbekeSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons