Kyrkan tar ton mot sexuellt våld

Karlskrona Artikeln publicerades

Pingstkyrkans julkonserter har vuxit med åren.

I år sålde den första konserten ut på nolltid.

Nu väntar två extrakonserter på lördagen.

Pingstkyrkans julkonserter är populära. I år blir det två extrakonserter.
Foto: Patric Söderström
Pingstkyrkans julkonserter är populära. I år blir det två extrakonserter.

Varken Göran Olsson, Pingstkyrkans pastor i Karlskrona eller musikledaren Christer Hultgren kan förklara varför Pingstkyrkans julkonserter har blivit så populära.

Pastorn har dock en teori. Och det handlar om vår frånvaro av snö i december, alltså om den kompakta gråmörker som ofta råder veckorna innan jul.

– Folk vill uppleva julen tillsammans och finns det ingen snö får man hitta julstämningen på annat håll, som på vår julkonsert till exempel. Men vill du prata musik så får du ringa kyrkans musikansvarige Christer Hultgren. Han har varit med ett tag.

Det har han.

Under alla, snart 30 år med julkonserten.

- Vår styrka är nog att vi satsar på en show för alla åldrar. Vi har ungefär 50 procent klassiska jullåtar och sedan fyller vi på med mer moderna sånger. Det brukar bli populärt, säger Christer Hultgren.

Årets insamling går till Panzisjukhuset i DR Kongo. Chefsläkaren är Dr Denis Mukwege, som fick Nobels fredspris i år och sjukhuset jobbar med att ge våldtagna kvinnor och barn vård och hjälp att läka, såväl kroppsligt som själsligt.

– Vi brukar samla in 20 till 30 000 kronor under konserten och sedan skjuter vi till med pengar från vår second hand-verksamhet i Bergåsa. Totalt ska vi nog få ihop 50 till 60 000 kronor, säger Christer Hultgren.

54 471 kvinnor och barn har hittills fått vård för sexuellt våld genom SSV-projektet, som inte bara omfattar sjukhuset i fråga. Verksamheten bedrivs även på andra hälsokliniker i DK Kongo.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.