Kustbevakningen trappar ner sökandet efter oljeutsläpp

Karlskrona Artikeln publicerades

Söndagsmorgonens strandnära spaningar efter oljeutsläppet har inte gett något resultat. Nu återgår Kustbevakningen till ordinarie beredskap.

Trots strandnära spaningar med båt och flyg samt sökinsatser från land har Kustbevakningen fortfarande inte hittat det oljeutsläpp som i fredags upptäcktes utanför Skånes kust.

Nu meddelar myndigheten att de återgår till ordinarie beredskap men att man behåller ett förhöjt fokus på miljöövervakning i området med framförallt flyg.

”Kriterierna för räddningstjänst bedöms härmed inte längre vara uppfyllda med hänsyn till att överhängande fara för utsläpp till sjöss inte längre är aktuellt, ett snabbt ingripande inte är nödvändigt samt till kostnaderna för en insats där det inte längre finns olja i havet. Kriterierna framgår av Lagen om skydd mot olyckor, LSO.”, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Kustbevakningen skriver också att det är oerhört frustrerande att man inte lyckats hitta oljan då den påverkar havsmiljön, oavsett om den slår på land, löses upp eller sjunker.

Ett av Kustbevakningens fartyg som deltagit i sökandet är från Karlskrona.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.