Kustbevakare flyttas först till hösten

Karlskrona Artikeln publicerades

Kustbevakningens fartyg 003 skulle ha flyttats från Handelshamnen till Marinbasen före sommaren. Men flytten dröjer eftersom den gamla örlogshamnen på Trossö inte är djup nog.
– Det datum jag har fått är första november, säger Annika Vikingsson, stabschef på Kustbevakningen. Då ska vi låta 003 provligga vid kajen för att se om det passar oss. Det är en länge planerad försöksverksamhet.

Fartyg 003 heter egent- ligen Amfitrite och ligger fortfarande kvar utanför Länsstyrelsen. Dröjsmålet beror enligt Marinbasens informationschef Carolina Lorentzon Nilsson på att arbetet med att städa området, muddra havsbotten till sju och en halv meters djup och förstärka kajen har dragit ut på tiden.
– Vi trodde från början inte att det skulle behövas, men det är en fördel att det måste göras, förklarar hon. Det ligger i linje med utvecklingen av örlogshamnen så fler större fartyg ska kunna tas emot. Vi ser fram emot samarbetet med Kustbevakningen.

Där är man också positiv till det nya avtalet.
– Vi har länge haft en önskan om samarbete med försvarsmakten, säger Annika Vikingsson.

Den nuvarande kajhyran i handelshamnen ligger på runt 300 000 kronor om året.
– Det är relativt billigt, säger Jan Karlsson, lokalsamordnare på Kustbevakningen. På Marinbasen kommer vi även att köpa diverse tjänster, till exempel bunkring av olja, post- och sophantering och bevakning.

    Hur hög kajhyran i örlogshamnen kommer att bli är ännu inte klart.