Kulturarv bidrar till bättre integration av nyanlända

Karlskrona Artikeln publicerades
Ibsa Khaled, Mohammad Basin, Louise Berg och Nechir Bewani tittar igenom dagens program.
Foto:Cornelia Mikaelsson
Ibsa Khaled, Mohammad Basin, Louise Berg och Nechir Bewani tittar igenom dagens program.

Att lämna skolbänken och ta del av Blekinges kulturarv är något som eleverna på SFI, svenska för invandrare, har efterfrågat. Nu har deras röster blivit hörda.

I onsdags begav sig lärare och SFI-elever ut i naturen för att ta del av Blekings kulturarv.

Turen började i Mariefors och gick sedan vidare till Augerum kvarn, Kummelns gravfält och Lyckå slottsruin.

– Jag har bott här i två år men aldrig varit utanför centrum, säger Mohammad Basin, som är från Syriens huvudstad Aleppo.

Liksom Karlskrona har Aleppo ett stort utbud av kulturarv. Mohammad Basin berättar att skillnaderna är många, men det mest påtagliga är lugnet som finns att hämta i Sverige.

– Naturen är väldigt vacker här och jag har ett intresse för kultur. Så det är skönt att kunna titta i lugn och ro, säger Mohammad Basin.

Projektet, som heter kulturmiljörelaterad SFI, startade i Stockholm för en vecka sedan och är ett samarbete mellan Blekinge museum, SFI och Södertörns högskola i Stockholm.

Tanken är att nyanlända ska få en inblick i Blekinges historia och kulturarv, samtidigt som de lär sig svenska.

Unikt för Karlskrona är att projektet fokuserar på landsbygd istället för stadsliv.

– Det är positivt att få lite variation på utbildningen. I dagsläget finns det få exempel på hur kultur kan användas i samband med språkinlärning och integration. Men dagen var lyckad och tanken är att vi ska fortsätta, säger Louise Berg, lärare på SFI.

Under dagens gång fick deltagarna även lära sig mer om allemansrätten.

– Jag visste inte att jag kan röra mig fritt i naturen förrän i dag. Det är bra att veta, säger Nechir Bewani som kommer i från Kurdistan.

Att dagen var uppskattads rådde det ingen tvekan om.

– Det har varit jättekul och jag hoppas att vi får åka på fler utflykter. Speciellt när det är så fint väder, säger Mohammad Basin.