Konditoriet gick i konkurs – så stora var skulderna

Karlskrona Artikeln publicerades
När Gylles försattes i konkurs i somras hade skulderna växt till sju miljoner kronor.
Foto: Staffan Lindbom
När Gylles försattes i konkurs i somras hade skulderna växt till sju miljoner kronor.

När det anrika konditoriet Gylles i Karlskrona gick i konkurs uppgick skulderna till nästan sju miljoner kronor. Det visar konkursförvaltarens bouppteckning som blev offentlig under måndagen.

Konditoriet Gylles försattes i konkurs på egen begäran i mitten av augusti. Nu är konkursbouppteckningen klar. Den visar tillgångar på cirka 900 000 kronor och skulder på närmare sju miljoner kronor vid konkurstillfället.

Gylles köptes av Christer Ahlberg sommaren 2017, och bolaget var redan då skuldtyngt. Men Ahlberg försäkrade då att företaget inte var i fara.

– Gylles ska aldrig, aldrig gå i konkurs. Det har jag gått in som garant för. Berhövs det skjuter jag till de pengar som krävs, sa Christer Ahlberg till BLT hösten 2017.

Men skulderna fortsatte att växa och till slut gick det inte längre.

– När staten hotade med konkurs för att kunna följa sina regler bestämde vi oss för att göra det själva. Och där är vi idag. Men jag ser goda förutsättningar för en fortsättning, sa Christer Ahlberg till BLT i samband med konkursen för en och en halv månad sedan.

Vid konkursen hade Gylles skatteskulder på drygt 1,1 miljoner kronor. Andra större skuldposter var lönefordringar på drygt två miljoner kronor och leverantörsskulder på knappt två miljoner.

Knappt två veckor efter konkursen köpte Christer Ahlberg tillbaka företaget från konkursboet. Köpeskillingen har inte offentliggjorts, men enligt vad BLT erfar rör det sig om omkring 600 000 kronor.

Enligt ett pressmeddelande som konkursförvaltaren Erik M Magnusson skickade ut i samband med att affären blev klar kom det in tre bud på att ta över konkursboet. Och Christer Ahlbergs bud var drygt tre gånger så högt som de båda övriga anbuden. Han driver nu konditoriet vidare i ett annat bolag.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.