Kommunen vill inte bygga eftertraktat p-hus

KARLSKRONA Artikeln publicerades

P-huset på Pottholmen ska byggas - men inte av kommunen.

– Vi överlåter det åt en privat aktör, säger Sandra Bizzozero (S), kommunstyrelsens ordförande.

På köpet kan det också bli tal om en attraktiv tomt för bostäder.

Här på Pottholmen ska ett stort p-hus byggas.
Foto: Christian Hylse
Här på Pottholmen ska ett stort p-hus byggas.

Karlskrona kommun ska, åtminstone inte i ett första skede, bygga det planerade p-huset på Pottholmen. I stället hoppas de att en privat aktör ska bygga såväl det nya p-huset, med 280 parkeringsplatser, samt ett omvårdnadsboende som i så fall ska drivas i privat regi eller möjligen som någon form av kooperativ.

– Vi tycker att det är klokt att inte använda kommunala pengar till att bygga p-hus. Dessa pengar ska användas till mer strategiska satsningar, säger kommunalrådet Börje Dovstad (L).

Enligt Sandra Bizzozero (S) finns redan flera intressenter.

– Ja, vi vet att det finns ett intresse från flera privata aktörer att bygga.

Exakt hur upphandlingen kommer är inte klart, men det kan handla om en paketlösning. En privat köpare kan i så fall bygga såväl p-hus som det planerade omvårdnadsboendet och även få tillgång till en av Karlskronas just nu mest attraktiva tomter för bostäder.

– Vi är öppna för flexibla lösningar, säger Magnus Larsson (C).

Den planerade kostnaden för p-huset är 81 miljoner kronor.

Om det visar sig att ingen privat aktör vill bygga så ska kommunen ta sitt ansvar, lovar Börje Dovstad.

– Om vi inte får in anbud, så bygger vi själva, men det är ett sista alternativ. Det är verkligen nödvändigt med ett p-hus på Pottholmen.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.