Kommunen skriver avtal för krishjälp

Karlskrona Artikeln publicerades
Skogsbränder är en typ av kriser där kommunen behöver hjälp bland annat med eftersläckning.
Foto: BOSSE NILSSON
Skogsbränder är en typ av kriser där kommunen behöver hjälp bland annat med eftersläckning.

Karlskrona kommun stärker sin krisberedskap genom ett avtal med Civilförsvarsförbundet.

– Om det händer något stort som påverkar samhället behöver vi hjälp, säger kommundirektör Carl-Martin Lanér.

Under onsdagen undertecknade Karlskrona kommun och Civilförsvarsförbundet Karlskrona ett avtal för att stärka Frivilliga Resursgruppen (FRG), vars uppgift är att stötta samhället i samband vid kriser.

Avtalet gäller i fyra år och innebär att Civilförsvarsförbundet får pengar till att utbilda frivilliga inom de olika uppdrag som de kan få av kommunen.

– Vi behöver hjälpas åt. Karlskrona kommun skulle inte klara det själv om det skulle hända något stort som påverkar samhället, säger kommundirektören Carl-Martin Lanér.

Det är han och lokala Civilförsvarsförbundets ordförande Göran Kullving som skrivit under avtalet, som utöver samarbetet också innebär en viktig kunskapsöverföring.

FRG:s insatser kan handla om att bemanna trygghetspunkter och nödvattentankar, eftersläckning av bränder eller för att hjälpa till vid ett oljeutsläpp.

Första steget i avtalet handlar om vidareutbildningar via räddningstjänsten i bland annat eftersläckning av bränder.

– Det känns stimulerande att kunna hjälpa till och det gäller att vara förberedd. Vi har sett hur viktig det är med kunskap, inte minst efter förra sommaren, säger Göran Kullving.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.