Kommunen har betalat 1,2 miljoner - i felaktiga löner

Karlskrona Artikeln publicerades
Foto:.

Karlskrona kommun har betalt ut 1,2 miljoner kronor för mycket i felaktiga löner. De som drabbas värst är funktionsstöds- och socialförvaltningarna, rapporterar SVT Nyheter Blekinge.

Mellan januari och november 2016 betalade kommunen ut 1,2 miljoner kronor för mycket i löner. Orsaken till felutbetalningarna är att kommunala chefer har schemalagt sina jouranställda på ett felaktigt sätt. Enligt kommunens personalsystemleverantör CGI har problemet har funnits i flera år.

– Jag har inte sett slutsatserna i CGI:s rapport, men jag vet att det funnits brister i verksamheten vid lönekontoret, säger Carl-Martin Lanér till SVT nyheter.

En stor del av de som blir drabbade av felutbetalningarna är social- och funktionsstödsförvaltningarna, eftersom det är där som jourbemanning är vanligast.

    – Det kom till vår kännedom förra året att det fanns felaktigheter i utbetalningen. Som jag förstår det har gått ut felaktiga löner, som till mesta del då varit till positiv del för de anställda, men då också till negativ del för skattebetalarna och min ekonomi i förvaltningen, säger Claes Wiridén, chef i de båda förvaltningarna till SVT nyheter.

    Enligt leverantören så ska de jouranställda varit anställda enligt två regelverk i kollektivavtalet. Systemet har då inte gjort skillnad på de båda avtalsformerna, vilket har lett till att flera jouranställda har fått dubbelt så mycket ob-ersättning mot vad de borde ha fått. Samtidigt har vissa anställda fått ob-ersättning för tid som de inte var berättigade till, rapporterar SVT Nyheter Blekinge.