Därför fortsätter kommunen med raketer

Karlskrona Artikeln publicerades
Nyårsafton är kanske vår allra största högtid efter julen. Och för många är nyårsafton förknippad med raketer.
Foto: Bengt Pettersson
Nyårsafton är kanske vår allra största högtid efter julen. Och för många är nyårsafton förknippad med raketer.

Slopa fyrverkerier och satsa på en lasershow? Ja, det är något som flera kommuner i landet nu valt att göra.

Men Karlskrona kommun har bestämt sig för att fortsätta med raketerna.

– Vi har en diskussion varje år för hur vi ska göra, säger Thomas Johansson.

Sedan någon gång på 80-talet har Karlskrona kommun arrangerat med att fira in det nya året med att skjuta upp raketer. Men allt fler röster kommer från olika håll att slopa raketerna och flera kommuner i landet har valt att satsa på en lasershow i stället. Karlskrona väljer dock att köra på som vanligt.

– Vi har haft en diskussion, både ur miljöaspekten men framförallt för hundarnas skull. Men vi landade ändå i att vi kör fyrverkeriet, dels är det väldigt uppskattat och vi får mycket glada tillrop. Men sen är en stor anledning att vi tänker att om vi erbjuder ett bra fyrverkeri så minskar det privata smällandet, säger Thomas Johansson, kommunikationschef på Karlskrona kommun.

Stakholmen där fyrverkerierna skjuts upp ifrån stängs av redan klockan 12.00 på nyårsafton.

– Det är en skyddad plats och det är lätt att se till att det inte är några obehöriga där.

Hur mycket kostar arrangemanget?

– 87 500 kronor och det har varit samma summa de fyra senaste åren.

Kan ni tänka er att slopa raketerna och satsa på en lasershow i framtiden?

– Vi tar ställning från år till år och sedan utvecklas möjligheterna, laser var för några år sedan otänkbart och nu finns det på banan. Men sedan kan ju inte vem som helst sköta det heller.

När det gäller arbetet för polis och räddningstjänst under nyårshelgen ser det lite olika ut.

– Vi har samma höga beredskap som vanligt och ökar inte den för nyår, säger Christer Lindau, brandmästare.

Kommer ni att synas runt Fisktorget?

– Det är upp till den som är vakthavande befäl om man ska åka dit. Vi har inga instruktioner för att vi ska det och vi är ju rätt nära ändå.

Medan räddningstjänsten jobbar på mer som vanligt så höjer däremot polisen sin beredskap.

– Vi har tagit i med resurser vilket vi alltid gör vid nyår och har fler i tjänst än vi brukar ha på helgerna, säger Marcus Henningsson, polisinspektör i Karlskrona.

Hur kommer ert arbete att se ut på nyår?

– Mycket kommer ju att bli händelsestyrt som det alltid är, sen finns alltid viljan att jobba förebyggande. Vi har även en plan för att kunna vara runt Stakholmen för att vara synliga när det är som mest folk.

En sak som dock en del kanske varken vet om eller tänker på är att det är förbjudet att skjuta raketer i tätbebyggt område vilket står i kommunens lokala ordningsföreskrifter. Så för att göra det på sin tomt som privatperson ska man egentligen ha tillstånd av polisen.

Men att polisen ska kunna kontrollera alla som ha raketer är en omöjlighet.

– Det är ohanterbart och om vi skulle göra det så kanske någon som skriker på hjälp inte får det. Så att kontrollera alla skulle vi såklart aldrig kunna klara av att göra vilket säger sig självt, säger Henningsson.

Fakta

Brandskyddsföreningens bästa fyrverkeritips:

1) Köp inte ut. Majoriteten av de cirka hundra personer som årligen skadas allvarligt av fyrverkerier är ungdomar – trots att 18-årsgräns gäller. Langning är straffbart.

2) Förbered dig. Följ bruksanvisningen och använd gärna en ramp för stabilitet – en tänd pjäs ska aldrig hållas i handen. Lämna alltid tillbaka skadade fyrverkerier.

3) Skippa spriten. Rigga pyrotekniken när du inte är berusad. Utse en fyrverkeriansvarig som håller sig rimligt nykter och ser till att alla andra håller säkerhetsavstånd.

4) Felsök smart. Om fyrverkeriet inte fungerar: Avvakta i några minuter innan du går fram, luta dig aldrig över pjäsen och försök inte att tända den igen.

5) Begränsa elden. Vid brand: Hejda elden i vindriktningen och kväv lågorna. Vifta inte, det skapar gnistor och hjälper elden att ta fart. Ring 112 vid behov.

Visa mer...
Ett alternativ för att vara lite snällare mot djuren är raketer med lägre ljudnivå.
Foto: Staffan Lindbom
Ett alternativ för att vara lite snällare mot djuren är raketer med lägre ljudnivå.