Slår fast domen – höjer skadestånden

Blekinge Artikeln publicerades
Hovrätten i Malmö.
Foto:Johanna Rundgren
Hovrätten i Malmö.

Hovrätten har fattat sitt beslut om den 41-årige mannens framtid.

Hovrätten i Malmö slår fast Blekinge tingsrätts straff där den 41-årige idrottsprofilen dömdes till sex års fängelse för grovt olaga tvång vid 42 tillfällen mot tolv olika pojkar.

Samtidigt ändras skadestånden som 41-åringen ska betala till de utsatta pojkarna. Samtliga utom en målsägande tilldöms nu en högre skadeståndsersättning. Blekinge tingsrätt dömde 41-åringen till att betala sammanlagt 633  800 kronor i skadestånd. Hovrätten ändrar det här till totalt 868 200 kronor.

Idrottsprofilen ska fortsätta sitta häktad till dess att fängelsedomen träder i kraft.

Under huvudförhandlingen i hovrätten har den 41-årige idrottsprofilen och hans försvarare Nils Fagrenius lagt fram fler bevis i form av sms-konversationer.

i sin dom skriver hovrätten att 41-åringens hemlighetsmakeri kring de så kallade förtroendeövningarna tyder på att de inte har varit seriösa.

Idrottsprofilen dömdes a Blekinge tingsrätt till sex års fängelse för grovt olaga tvång vid 42 tillfällen.

Rätten såg olaga tvång som huvudbrottet och har vägt in momenten av misshandel och de andningshämmande åtgärder pojkarna utsattes för i bedömningen.

Både den 41-årige mannens försvarare, Nils Fagrenius, och kammaråklagare John Dagnevik valde att överklaga domen till hovrätten. Försvararen menar att mannen borde frikännas helt och åklagaren vill se ett skärpt straff.

Hovrätten i Malmö har under sina förhandlingar tagit del av de filmsekvenser som idrottsprofilen själv har spelat in när han utsatt flertalet minderåriga pojkar för så kallade förtroendeövningar. En vakt i rättssalen tog så illa vid sig och tvingades bli utbytt.

Även målsägarbiträdet Pia Lindström blev känslosam under sin slutplädering och rösten sprack vid flera tillfällen.

– Det här fallet är inte som något annat, sa hon då till BLT:s utsända reporter Johanna Rundgren.

Texten uppdateras.