Klättraren döms för olaga intrång

Karlskrona Artikeln publicerades
Här syns Anders Högström på en selfie som är tagen i tvillingmasterna vid Stibyvägen i Sölvesborg. Bilden har varit en del av åklagare Joel Holmgrens bevisning mot Högström.
Foto:Anders Högström
Här syns Anders Högström på en selfie som är tagen i tvillingmasterna vid Stibyvägen i Sölvesborg. Bilden har varit en del av åklagare Joel Holmgrens bevisning mot Högström.

Den 41-årige Karlskronaprofilen Anders Högström bedöms vara skyldig för tolv olaga intrång i södra Sverige.

Blekinge tingsrätt meddelade under torsdagen att de finner Anders Högström skyldig till 12 fall av olaga intrång. Samtidigt frias han för två grova olaga intrång på det gamla reningsverket vid Krutviksvägen i Karlskrona. Anders Högström har i polisförhören hävdat att han bara gick upp för en trappa och det har inte åklagaren Joel Holmgren kunnat motbevisa.

Han döms nu till 100 dagsböter á 50 kronor av Blekinge tingsrätt. I domen menar de att han faktiskt har begått olaga intrång men att de inte kan klassificeras som grova även om de har skett vid upprepade tillfällen.

– Domen säger väl en del om hur allvarligt det är. Du kan få mer böter om du kör för fort och det är ett brott som jag tycker är allvarligt. Personligen anser jag att jag borde ha friats helt. Det är öppna platser och vi har aldrig brutit upp någonting, säger Anders Högström.

I förundersökning förhördes han om sammanlagt 28 klättringar på avstängda platser men han åtalades bara för 14 av dem.

– Det är ett vansinnigt slöseri med resurser. Här har flera poliser arbetat i ett och ett halvt år med att gå igenom 70 000 bilder. Hade de sagt från början att det skulle kosta mig 5 000 kronor hade det varit värt det. Det är oförsvarligt att lägga ner den typen av resurser på något som jag inte anser vara ett brott, säger Anders Högström.

Det var mellan augusti 2015 och april 2016 som Anders Högström klättrade i master som tillhör Teliasonera, Teracom, liksom på Tyska kyrkan vid Stortorget i Karlskrona, Kalmar slott och i Borgholms slottsruin.

Åklagare Joel Holmgrens starkaste bevis fanns på Anders Högströms egen dator och sociala medier.

– Vi är en grupp som sysslar med detta och vi gör det helt öppet och offentligt. Vi har det på våra privata Facebooksidor men det i sig gör det inte mer eller mindre olagligt. Däremot visar det att vi inte har ett kriminellt uppsåt. Vi har respekterat platserna och aldrig förstört något, säger Anders Högström.

Trots att han nu har dömts för tolv olaga intrång har han inga planer på att sluta klättra.

– Ja, jag tycker att domen visar att det inte är ett allvarligt brott. Jag förstår ju att om vi hade klättrat på taken i centrala Karlskrona mitt på dagarna och riskerat att trilla ner och skada människor så ska polisen ta krafttag. Nu har vi alltid folk på marken om det kan finnas andra människor där, säger Anders Högström.

– För mig är detta en ventil som ger en känsla av lugn och harmoni. Det är lika viktig för mitt välmående som luften är för mina lungor, slår han fast.

Fakta

Klättringarna i åtalet

• Högtorpsvägen, Växjö.

• Mast vid Hermanstorpsvägen, Emmaboda. (2 tillfällen)

• Mast på Koholmen, Oskars­värnsv., Kalskorna. (2 tillfällen)

• Master vid Stibyvägen, ­Sölvesborg. (3 tillfällen)

• Borgholms slottsruin. (2 tillfällen)

• Tyska kyrkan, Stortorget, Karlskrona.

• Kalmar Slott, Kalmar.

• Reningsverk vid Krutviksvägen, Karlskrona.

• Mast vid Grankullavik badplats, Borgholm.

Visa mer...