Väderkaoset – översvämningar och avstängda vägar

BLEKINGE Artikeln publicerades
Borgmästarefjärden, Karlskrona. Foto: Maj-Lis Svensson
Borgmästarefjärden, Karlskrona. Foto: Maj-Lis Svensson

Blåst, snö och kyla. Vintern drog in över Blekinge och vattnet steg fort och högt.

Se bilderna från översvämningarna i länet.

Ett stort snöområde är på väg norrifrån över Blekinge under onsdagen.

– Det kommer att passera under dagen. Sedan kan det förekomma lokala snöbyar, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

Mildvädret med tio graders värme runt nyår är förbi.

På torsdagen kan temperaturen komma att krypa ner mot tio minusgrader i Blekinge. Kylan märks redan under onsdagen.

– Det kommer in kyligare luft i veckan, säger Charlotta Eriksson.

Därmed är det läge vinterväglag som gäller.

– Man ska vara uppmärksam i dag, säger Eva Nordén på Trafikverket till TT.

Det råder klass 2-varning för stora delar av Sverige med kraftiga stormbyar och snö – och i norr väntas temperaturerna sjunka ner mot minus 30 grader. Men strax före 07 hade inga störningar på vägar och järnvägar rapporterats till Trafikverket.

– Arbete pågår med halkbekämpning, man röjer i växlar och annat. Men trafiken flyter på, säger Eva Nordén, presskommunikatör på Trafikverket.

Hon uppmanar dock alla bilister att vara varsamma.

– Man ska ta extra god tid på sig. Kan man vänta tills det ljusnar innan man ger sig ut så är det bra. Man ska vara uppmärksam i dag. Hålla avstånd, dämpa fart.

Det gäller särskilt boende på Gotland, Öland och i Kalmar.

– Lågtrycket rör sig söderut på morgonen över södra Östersjön och ger kraftiga stormbyar med fallande snö i Kalmar, Öland och Gotland. Vi har en klass 2-varning även för det området. Det förväntas bli riktigt svårt väder i de områdena, säger Mattias Burtu på SMHI.

Uppmaningen från Trafikverket blir därefter:

– Där får man vara lite extra försiktig, och överväga om man kan välja annat färdmedel än bil, säger Eva Nordén.

Kvällens färjeavgång från Klaipeda med ordinarie avgångstid klockan 21.00 är framflyttad till torsdag morgon på grund av ovädret över Östersjön. Färjan ankommer då till Karlshamn torsdag kväll i stället för torsdag morgon.

Totalt berörs ca 250 passagerare och chaufförer, enligt ett pressmeddelande från DFDS.

Kvällens avgång från Karlshamn är för närvarande beräknad att avgå enligt ordinarie tidtabell klockan 19.00, men med några timmar senare ankomst till Klaipeda. Ordinarie ankomsttid är klockan 09.00 på torsdag.

Beroende på väderutvecklingen kan tiderna förändras.

Färjeläget på Aspö skadades under tilläggning på förmiddagen. Reparationer pågår nu bland annat av bommen.

Trafiken har dock kunnat komma i gång igen efter drygt en timmes uppehåll i trafiken mellan Aspö och Karlskrona på onsdagsförmiddagen.

Uppdatering: SMHI varnar för högt vattenstånd i länet, vilket det minst sagt är. Vattnet närmar sig husen på Arnö och vid Ringö leds trafiken om under onsdagseftermiddagen på grund av översvämning. Missa inte bildspelet.

Uppdatering klockan 13.30: Karlskrona kommun meddelar att hela Borgmästarekajen stängs av för trafik på grund av det höga vattenståndet.

Vägen och cykelbanan är helt stängd mellan Järnvägstorget och Idrottshallen. Vägavstängningen gäller tills vattnet sjunkit undan igen.”

I Ronneby har Fornanäsvägen längs Ronnebyån översvämmats av vatten och kommunen kommer troligen att stänga av vägen.

Uppdatering klockan 17:10: På vissa ställen har havsnivån stigit över en meter. Larmen till SOS angående vattenskador i byggnader och översvämningar i källare har börjat välla in. Det gäller bland annat larm från Strandvägen i Hällevik, företag längs Borgmästarekajen i centrala Karlskrona (se bilder i bildspelet) och Ekholmsstranden i Karlskrona.

På Eriksberg har havet trängt upp på Savannen, som normalt är en omtyckt betesmark för de vilda djuren i naturreservatet. Det har tidigare varit en havsvik men den vallades in för att bli odlingsmark 1944.