Kidnappad landshövding fick spela huvudrollen

Karlskrona Artikeln publicerades

I går kidnappades landshövding Ulf Lönnqvist. Men han förstod snart att det bara var på skoj. Länsstyrelsens personal ville avtacka honom med något annat än bara den traditionella blomsterkvasten och hade ordnat en eftermiddag full av aktiviteter. Bland annat en fotbollsmatch, där hövdingen själv gjorde mål.

HASSLÖ

På förmiddagen var landshövdingen på landstingsfullmäktige på Wämö Center. Plötsligt kom trafikpolisens chef Rolf Andersson och tog med sig honom till en polisbil.
- Jag förstod att det var något skämt, men jag visste inte vad det skulle bli av det, säger landshövdingen när han står i blåsten på Hasslö idrottsplats, dit han fördes efter kidnappningen.
Där väntade länsstyrelsens personal gömda inne i klubbhuset, och när de väl gett sig till känna blev det uppvisning i pingis mellan bordtennisstorheterna Ulf "Tickan" Carlsson och Åsa Svensson. Lönnqvist är ju ordförande i Bordtennisförbundet.
Sen fick landshövdingen byta om till sportskrud, träningsoverallen med Hällevikslägrets emblem. Synnerligen passande, eftersom orkestern Dragkedjan från Listerlandet var på plats och spelade. De brukar spela även på Hällevikslägret där Ulf Lönnqvist varit i 43 somrar.
Under publikens jubel fick sedan gamle gymnastiklärare Lönnqvist agera forward i en fotbollsmatch av det ovanligare slaget. Länsstyrelsens herrar i det ena laget, damerna i det andra. Och laguppställningen kryddades av mer kända namn. Mjällbytränaren Hasse Larsson gav lite stadga åt herrarna, och i damernas anfall fanns Lönnqvists egen dotter: landslagsspelaren Åsa Lönnqvist.
Damerna hade dessutom en alldeles egen taktik som gick mer ut på list än spelplanering. En hejaklack på fyra sprang runt och hejade fram laget både på och utanför plan. När det hettade till framför damlagets mål var hejaklacken snabbt på plats och prasslade med sina plymer runt herrlagets spelare. Dessutom sprang de ogenerat in bakom målvakten Lotta Bergström och hjälpte henne att ta bollarna.
Mitt i alltihopa kom skådespelaren Lenny Mostberg in på planen som fiskargubbe, som gjorde sitt till för att trassla till spelet.
Trots detta, och trots en enligt osäkra källor av damlaget mutad domare, lyckades Ulf Lönnqvist göra mål. Möjligen på grund av detta blev han utsedd till matchens lirare.
På kvällen blev det fest i Karlskrona för landshövdingen, det enda han faktiskt var förberedd på. Allt annat hade planerats under stort hemlighetsmakeri.