Katolikerna öppnar upp för nya centrumplaner

karlskrona Artikeln publicerades
Fader Ludwik Spalek öppnar dörren till det allt mer trångbodda S:ta Clara kapell på Lindesnäs. Men planer finns på flytt till centrum – och att samtidigt flytta länets katolska centrum.
Foto:Patric Söderström
Fader Ludwik Spalek öppnar dörren till det allt mer trångbodda S:ta Clara kapell på Lindesnäs. Men planer finns på flytt till centrum – och att samtidigt flytta länets katolska centrum.

S:ta Clara katolska kapell har vuxit ur sina byxor, som fader Ludwik uttrycker det.

Nu är frågan om det till slut är dags att byta ut Lindesnäs mot Trossö – och att flytta centrum från Olofström till Karlskrona.

Karlskronas omkring 200 katoliker har hållit till på Lindesnäs, i en tidigare livsmedelsaffär och villa – som ett tag faktiskt också varit porrklubb – sedan mitten av 1990-talet.

Och egentligen har man längtat bort hela tiden.

– Det passade bra när vi inte hade någonting. Men vi har blivit större och precis som byxorna man hade när man var liten så växer man ur dem, skrockar fader Ludwik Spalek, som är ansvarig för S:ta Claras kapell.

  Trångboddheten gör att man letar efter ett nytt ställe. Gärna något mer centralt.

  Och i spåren efter påve Franciskus enande Sverige-besök nyligen, så fortsätter alltså de goda relationerna mellan katoliker och reformationens lutheraner.

  Svenska kyrkans Musikhuset på Södra Kungsgatan kan mycket väl bli ny hemvist de kommande åren och därmed skapa goda förutsättningar för ekumeniska samarbeten vid Stortorget.

  – Man får passa på tillfället om det är möjligt, men vi är ju beroende av dem som eventuellt vill sälja, säger Ludwik Spalek.

  Dyrt?

  – Det hänger inte på priset, men vi vill bättre kunna tillgodose våra behov. Och vi har inte utrymme för tre gudstjänster på en gång.

  Hur akut är läget?

  – Vi jämrar oss inte. Om man inte får skinka så äter man köttbullar istället. Vi letar – och blir det möjligt att hitta något som passar bättre, så är vi tacksamma.

  S:ta Clara är precis som S:t Bonifatius kapell i Karlshamn delar av länsövergripande församlingen S:t Antonius, med högsäte i Olofström. Men strävan efter självständighet i öst, eller åtminstone flyttat centrum har funnits länge.

  – I Blekinge började det i Olofström, men i takt med tillbakagång kring Volvo, så har det blivit färre besökare där. Karlskrona är huvudstad i länet, och då kan man inte säga att Olofström ska styra oss, sammanfattar Ludwik Spalek.

  – Men det tillhör framtidens visioner. Hur det blir, får vi se. Det många faktorer som måste klaffa.

  Raphael Kurian som är församlingens kyrkoherde sedan ett par år tillbaka känner inte till diskussionerna.

  – Och det är något för biskopsämbetet att fundera på så fall. Men det jag vet är att vi ökar hela tiden. Katoliker från olika delar av Sverige flyttar hit till Blekinge.

  fakta

  Katolska kyrkan i Blekinge

  • S:t Antonius församling omfattar hela Blekinge och blev självständig som församling 1985.

  • Huvudförsamlingen finns i Olofström. Kapellförsamlingar finns i Karlshamn (S:t Bonifatius, invigt år 2000) och i Karlskrona (S:ta Clara, från 1995).

  • S:t Antonius församling har i dag cirka 1 150 medlemmar i länet.

  Visa mer...