Karlskronas nya kulturstipendiater

Karlskrona Artikeln publicerades

En stad behöver kulturella ambassadörer. Jag hoppas att ni kommer att känna er välkomna tillbaka till Karlskrona, sa Kultur- och fritidsnämndens ordförande Jonas Sandström till 2017 års kulturstipendiater.

Karlskrona kommuns kulturstipendiater 2017, från vänster Josefin Swahn, Amanda Malmros, Daniel Olsson, Sebastian Franzén, kultur- och fritidsnämndens ordförande Jonas Sandström, Timja Femling.
Foto: Lena Karlsson
Karlskrona kommuns kulturstipendiater 2017, från vänster Josefin Swahn, Amanda Malmros, Daniel Olsson, Sebastian Franzén, kultur- och fritidsnämndens ordförande Jonas Sandström, Timja Femling.

De har gått eller går fortfarande sina skolår i Karlskrona men närda av drömmar och ambitioner har de tagit sig ut i världen med olika konstnärliga uttryck.

–Det kan vara en hård och tuff väg att ta sig fram med sitt skapande, sa Jonas Sandström i sitt tal till stipendiaterna efter mingel och prisutdelningen på Karlskrona konsthall under måndagseftermiddagen.

–Man behöver en hand som stöttar och tar emot när det svajar på vägen, och den tror jag att ni har haft. I kväll vill jag också passa på att tacka de händerna för vad de gjort för Karlskrona.

Flera av stipendiaterna riktade också sina tack till föräldrar som hjälpt och uppmuntrat dem att gå den väg de velat.

Stipendierna som delades ut var på vardera 15 000 kronor.

Amanda Malmros dansar latinodans och hade just dansat i VM-finalen i Tjeckien när hon fick telefonsamtalet som berättade att hon fått stipendiet som ett bidrag till en utbildning på Broadway Dance Center i New York.

–Vilken dag det var, utbrast hon.

Timja Femling gick bild- och formutbildning på gymnasiet i Karlskrona men är sedan självlärd och fick stipendium för sitt konstprojekt Förbjuden frukt.

Josefin Swahn går fortfarande på gymnasiet i Karlskrona men fick stipendium för att söka sig till Art of Make up School i Solna. Hittills är hon självlärd på konstnärlig sminkning.

Daniel Olsson bor numera i Madrid där han har pluggat foto och snart ska ha sin första separatutställning som stipendiet ska bidra till att finansiera.

Sebastian Franzén sökte sig efter Karlskrona till Konstfack där han har en masterexamen. Stipendiet har han fått för ett konstprojekt i Karlskronas vänort Ólafsfjördur på Island och som han nu vill visa i Karlskrona också.