Karlskronas författare om sina erfarenheter

Karlskrona Artikeln publicerades

Fyra Karlskronaförfattare pratade för en fullsatt hörsal på lördagens författarlördag på Stadsbiblioteket. En av dem var Stefan Malmström som med sin bok ”Hjärntvättad” vill hindra unga att gå med i sekter.

Han vet vad han talar om. Efter fem år inom scientologirörelsen lyckades han som 25-åring bryta sig loss och sedan dess har Stefan Malmström funderat på vad som gjorde att han gick med i en av världens största sekter.

– Vad hände med min hjärna? Sådana frågor har jag burit med mig hela livet och för sex år sedan bestämde jag mig för att sluta tänka och börja göra. Så jag skrev en bok.

”Hjärntvättad” är en spänningsroman som utspelar sig i Karlskrona och där huvudpersonen bor i ett hus på Björkholmen. Förutom spänningen är det kanske det lokala som lockar läsare. Boken hamnar nämligen på sjätte plats av de mest utlånade lokala författarna.

Men Stefan Malmström har ett större syfte än så med sin bok.

– Det är främst unga människor som är sårbara för sekter och därför vill jag att unga människor ska läsa den. Jag vill ge dem kraft att stå emot. Vi tror att vi styr våra hjärnor, men vi påverkar väldigt mycket av folk runt omkring oss.

På plats fanns även Karin Sallander med novellsamlingen ”Världsberättelser”, Kerstin Dejemyr med boken ”I lagens namn” och Hans Andersson med ”Femte chansen.

Så här förklarar initiativtagaren och bibliotekarien Bodil Kjellin tanken bakom lördagens evenemang.

– Ibland får vi brev från lokala författare som har gett ut sin första bok och som vill göra något tillsammans med oss. Vi tänkte att det kan vara roligt att samla de lokala förmågorna så att de får dela med sig.