Råvarorna hemligheten bakom vinnarsemlan

Karlskrona Artikeln publicerades
Elenor Fristedt och Martin Persson, med döttrarna Iris och Ingrid, jublade när de för fjärde gången vann priset för Karlskronas bästa semla.
Foto: Staffan Lindbom
Elenor Fristedt och Martin Persson, med döttrarna Iris och Ingrid, jublade när de för fjärde gången vann priset för Karlskronas bästa semla.

Jakten på de perfekta råvarorna la grunden till fjärde vinsten för Systrarna Lindqvist.

Under eftermiddagen presenterade Sventonsällskapet Semlan sin årliga utmärkelse. 2018 års bästa semla i Karlskrona har tilldelats Systrarna Lindqvists café & surdegsbageri som vann priset för fjärde gången under tävlingens sjuåriga historia.

– Det var tight i toppen, säger Bosse Lindström i Sventonsällskapet Semlan.

Han betonar att det endast är traditionella semlor som får delta i tävlingen.

– Vi avskyr allt med wrapsemlor och liknande, slår Bosse Lindström fast.

Det är den jämna kvalitén som avgjorde när sällskapet sammanställde poängen i fem olika kategorier. En viktig punkt är att semlan ska ha äkta mandelmassa.

– Vi har vår blodhund Christer Rydberg i gruppen. Han känner direkt om någon har fuskat och använder en blandning av aprikos, persika och mandelolja i stället, säger Conny Midenhag i sällskapet.

Vinnarna själva var rörda av att åter prisas för sina bakelser.

– Det är råvarorna som är nyckeln. De speglar hela vår verksamhet och vi köper ekologisk grädde från Hultsfred. Vår leverantör av mandelmassa är den enda i Sverige som valsar i stället för att hacka mandeln, säger Martin Persson på Systrarna Lindqvist.

Fakta

Tidigare vinnare

2012: Systrarna Lindqvist

2013: Nellys Café

2014: Systrarna Lindqvist

2015: Systrarna Lindqvist

2016: Elsas Café

2017: Elsas Café

Visa mer...

Fakta

Juryns motivering

”Systrarnas semlor är i perfektion och utförande helt i klass med ett hantverk som endast kan utföras av noggranna, smaksäkra och innovativa yrkesmän/kvinnor. Mästerverket är en symfoni där en luftig och smakrik bulle ackompanjeras av en äkta spetsad finkornig mandelmassa under ett täcke av en himmelskt mjuk och len grädde”

Visa mer...