Råvarorna hemligheten bakom vinnarsemlan
Under eftermiddagen presenterade Sventonsällskapet Semlan sin årliga utmärkelse. 2018 års bästa semla i Karlskrona har tilldelats Systrarna Lindqvists café & surdegsbageri som vann priset för fjärde gången under tävlingens sjuåriga historia.
– Det var tight i toppen, säger Bosse Lindström i Sventonsällskapet Semlan.
Han betonar att det endast är traditionella semlor som får delta i tävlingen.
– Vi avskyr allt med wrapsemlor och liknande, slår Bosse Lindström fast.
Det är den jämna kvalitén som avgjorde när sällskapet sammanställde poängen i fem olika kategorier. En viktig punkt är att semlan ska ha äkta mandelmassa.
– Vi har vår blodhund Christer Rydberg i gruppen. Han känner direkt om någon har fuskat och använder en blandning av aprikos, persika och mandelolja i stället, säger Conny Midenhag i sällskapet.
Vinnarna själva var rörda av att åter prisas för sina bakelser.
– Det är råvarorna som är nyckeln. De speglar hela vår verksamhet och vi köper ekologisk grädde från Hultsfred. Vår leverantör av mandelmassa är den enda i Sverige som valsar i stället för att hacka mandeln, säger Martin Persson på Systrarna Lindqvist.