Karlskronamodell blir tavla i Paris

Karlskrona Artikeln publicerades
”Nu är jag väldigt nedtonad och ser inte alls ut som vanligt”, säger Ann-Sophie Wimmerstedt som sitter modell åt konstnären Markus Åkesson.
Foto:Staffan Lindbom
”Nu är jag väldigt nedtonad och ser inte alls ut som vanligt”, säger Ann-Sophie Wimmerstedt som sitter modell åt konstnären Markus Åkesson.

De träffades på konstskola för 20 år sedan.

Nu väljer konstnären Markus Åkesson en Karlskronaprofil som motiv för en ny oljemålning.

Miljön är ett vardagsrum från 1800-talet, mörkt och lite tungt. I soffan sitter Ann-Sophie Wimmerstedt i ljusa kläder, röda läppar och en diskret peruk.

– Ska jag vara lite mer avslappnad?

De flesta är nog mer vana att se henne i gothstil med färgglatt hår och mycket smink. Men när hon sitter modell åt konstnären Markus Åkesson är stilen mer nedtonad.

– Vi träffades på konstskola för 20 år sedan och följer varandra på sociala medier. Jag tycker hon passar, jag kan skapa henne lite som jag vill, säger Markus Åkesson från Nybro.

Han tar bilder som han sedan använder som förlaga till den oljemålning som snart ska hänga på Krapperups konsthall i Helsingborg. Kanske även i Paris där flera av Markus Åkessons verk finns. Hans målningar är ofta en typ av kollage där den verkliga bilden blandas med en annan bakgrund.

I 1800-talsrummet på Grevagården är den strukturerna han lockas av, de olika tygerna och ytorna.

– Jag blev intresserad av det bruna träet på soffan. Det ska bli kul att måla.

Ann-Sophie Wimmerstedt som blev känd för sin You Tube-kanal för ett par år sedan är van vid situationen. Till vardags arbetar hon som alternativmodell.

– Så är det alltid, jag vet aldrig hur jag ska se ut.