Karlskronahem intresserat av Pottholmens landmärke

KARLSKRONA Artikeln publicerades
Det stora 14-våningshuset sticker upp i mitten av skissen.
Foto:Skiss: Karlskrona kommun
Det stora 14-våningshuset sticker upp i mitten av skissen.

14-våningshuset är tänkt att bli Pottholmens signaturbyggnad.

Och nu markerar kommunala Karlskronahem sitt intresse för att bygga det.

Den nya stadsdelen Pottholmen kommer att få sex kvarter med flerbostadshus. Ett av dem kommer att sticka ut lite extra. Intill Blekingegatan, i anslutning till den nya park som ska anläggas, planerar man nämligen för ett 14 våningar högt bostadshus.

– I detaljplanen för Pottholmen så finns det ett kvarter med en byggrätt som tillåter 14 våningars höjd på huset. Det bestämdes redan när detaljplanen togs för två år sedan, säger Anders Jaryd, som är projektledare för Pottholmsprojektet.

Det huset kommer att bli ett landmärke i den nya stadsdelen, vilket framgår av gestaltningsprogrammet: ”Byggnaden ska ses som Pottholmens signaturbyggnad som ska vara av hög arkitektonisk klass”, skriver kommunen där.

Och nu går kommunala Karlskronahem ut med att man gärna vill ha byggrätten för höghuset – som i så fall skulle fyllas med hyresrätter.

– Jag kan bara säga att vi markerar vårt intresse, säger Karlskronahems vd Björn Eliasson.

Just nu ligger mycket av hans fokus på Plan 400 – en plan med olika projekt som ska ge 400 nya hyreslägenheter. I den finns inte Pottholmen med – och än så länge dröjer det innan kampen om byggrätten börjar.

– Tidigast någon gång under nästa år kommer det här att markanvisas, säger projektledaren Anders Jaryd.